Φτιάχνουν υποκατάστατο του αίματος από ζαχαρότευτλα

 

Φτιάχνουν υποκατάστατο του αίματος από ζαχαρότευτλα


Μία φυτική πρωτεΐνη που υπάρχει στα ζαχαρότευτλα (από τα οποία παράγεται η ζάχαρη) και μοιάζει αρκετά με την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως υποκατάστατο του αίματος, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της έλλειψης που υπάρχει παγκοσμίως.

Την ανακοίνωση έκανα σουηδοί επιστήμονες, η προοπτική ωστόσο για κάτι τέτοιο παραμένει μακρινή, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στη φυτική πρωτεΐνη, ώστε να την μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.

Αν το καταφέρουν, τότε η πρωτεΐνη από ζαχαρότευτλα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αντί για αίμα στις μεταγγίσεις που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε ένα νοσοκομείο, όταν κάποιος ασθενής έχει χάσει πολύ αίμα, καθώς επίσης σε μακροχρόνιους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με χρήση αίματος σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τη Νελίντα Λέιντα, δήλωσαν ότι η «αιμοσφαιρίνη» του σακχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% έως 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Η εν λόγω πρωτεΐνη έχει δομή παρόμοια με την ανθρώπινη και συμπεριφέρεται με παρεμφερή τρόπο, όσον αφορά την μεταφορά του οξυγόνου.

Μια εναλλακτική λύση, πέρα από την μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ανθρώπινη, θα ήταν -μέσω γενετικής τροποποίησης- να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά για να παράγουν ανθρώπινου τύπου αιμοσφαιρίνη αντί για τη δική τους αντίστοιχη πρωτεΐνη.

Αρχικά θα γίνουν δοκιμές σε πειραματόζωα και, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δοκιμές σε ανθρώπινους ιστούς.