Τι σκοτώνει τον ιό Έμπολα (φωτογραφίες)

 

Τι σκοτώνει τον ιό Έμπολα (φωτογραφίες)

Μέχρι σήμερα ο ιός Έμπολα έχει στερήσει τη ζωή σχεδόν σε 5.000 ανθρώπους. Χτυπά αλύπητα τη Δυτική Αφρική και οι προσπάθειες καταστολής του είναι εντατικές και συντονισμένες σε ολόκληρη την υφήλιο.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο ενάντια στον ιό, υπάρχουν όμως δέκα διαφορετικοί τρόποι να εξοντωθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει, μεταξύ άλλων, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά (PHAC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

1. Φωτιά

1-ebola-killer-fire

Έκθεση του CDC με τίτλο “Ebola-Associated Waste Management” αναφέρει πως “αντικείμενα που έχουν αποτεφρωθεί ή αποστειρωθεί σε κλίβανο δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία”.

2. Οξύ

2-ebola-killer-acid

Σύμφωνα με την PHAC, διάλυμα οξικού οξέος με περιεκτικότητα μόλις 3% εξουδετερώνει τον ιό Έμπολα. Πρόκειται για την ίδια οργανική ένωση που βρίσκεται στο ξύδι.

3. Βρασμός

3-ebola-killer-boiling-water

Πέντε λεπτά βρασμού είναι αρκετά για να εξοντωθεί ο ιός, αναφέρει η PHAC. Ωστόσο, η μέθοδος δεν είναι ιδανική, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός μέσω των ατμών πριν το υγρό φτάσει στο σημείο βρασμού.

4. Αλκοόλη

4-ebola-killer-alcohol

Ο Έμπολα είναι επίσης ευάλωτος σε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη, σύμφωνα με τη PHAC. Τα περισσότερα αντιμικροβιακά τζελ για τα χέρια περιέχουν αλκοόλη. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μέσω κάποιας ανοιχτής πληγής στο δέρμα πριν δράσει το προϊόν. Το CDC τονίζει πως ο Έμπολα μπορεί να επιβιώσει επάνω σε μια στεγνή επιφάνεια, όπως το πόμολο μιας πόρτας, για αρκετές ώρες. Έτσι, οι ιατροί και οι νοσηλευτές που αναλαμβάνουν την περίθαλψη των ασθενών θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τα χέρια τους.

5. Γλουταραλδεΰδη

5-ebola-killer-glutaraldehyde

Πρόκειται για ένα λιπαρό υγρό με εξαιρετικά έντονη μυρωδιά. Προϊόντα που περιέχουν 1-2% γλουταραλδεΰδη καταστρέφουν αποτελεσματικά τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με τη PHAC και ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου Βιο-Πληροφορικής της Βιρτζίνια.

6. Χλωρίνη

6-ebola-killer-bleach

Η κοινή χλωρίνη που χρησιμοποιούμε ως καθαριστικό μπορεί επίσης να σκοτώσει τον Έμπολα. Διάλυμα με περιεκτικότητα 5,25% σε χλωρίνη καταστρέφει τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη PHAC και το CDC.

7. Αργός βρασμός

7-ebola-killer-simmering

Ακόμη και ο αργός βρασμός για 30-60 λεπτά στους 60 βαθμούς Κελσίου μπορεί να απενεργοποιήσει ή να καταστρέψει τον ιό, σύμφωνα με τη PHAC.

8. Ακτινοβολία & προϊόντα απολύμανσης

8-ebola-killer-radiation

Ο Έμπολα είναι ως ένα βαθμό ανθεκτικός στην ακτινοβολία. Σε συνδυασμό με τη γλουταραλδεΰδη, οι ακτίνες γ και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξόντωσης του ιού. Ένα ρομπότ που ονομάζεται “Μικρός Μο” εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες και μπορεί να απολυμαίνει σε λίγα μόλις λεπτά χώρους που έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα.

9. Σαπούνι

9-ebola-killer-soap

Ειδική οδηγία που εξέδωσε το ECDC προς τους ταξιδιώτες αναφέρει πως “ο ιός Έμπολα εξολοθρεύεται εύκολα από το σαπούνι”, συμβουλεύοντας όλους όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με προορισμό τη Δυτική Αφρική να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι ή αντισηπτικό. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο ιός μπορεί να προσβάλει τον οργανισμό μέσω κάποιας ανοιχτής πληγής στο δέρμα πριν χρησιμοποιηθεί το σαπούνι.

10. Ο ήλιος

10-ebola-killer-sun

Ο Έμπολα εξουδετερώνεται όταν βρίσκεται σε μια επιφάνεια που είναι άμεσα εκτεθειμένη στον ήλιο, σύμφωνα με το ECDC. Η επιδημιολόγος Emily Landon από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο συμπληρώνει πως ο Έμπολα είναι αρκετά εύκολο να εξοντωθεί όταν δε βρίσκεται εντός του ξενιστή του (είτε ζώο είτε άνθρωπος).

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/321553-ti-skotonei-ton-io-empola-fotografies#ixzz3IQG6M6aq