Στο ΣτΕ κατά του ΕΝΦΙΑ και πρώην σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ

Αντισυνταγματικός ζητάει να κριθεί ο ΕΝΦΙΑ, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και συνταξιούχος δικηγόρος, με προσφυγή του στο ΣτΕ. Τι υποστηρίζει

 

 

Νέα προσφυγή κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΕΝΦΙΑ, αυτή τη φορά από πρώην σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών και συνταξιούχο δικηγόρο.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι ο φόρος είναι αντισυνταγματικός αφού αντίκειται στις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας μεταξύ των πολιτών, της φορολογικής ισότητας και της φορολογικής δικαιοσύνης. Επισημαίνει δε πως ευνοεί τους «έχοντας και κατέχοντας» και επιβαρύνει υπέρμετρα τις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο τέως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσμενέστερος “για τα κτίσματα των μικρότερων τιμών ζώνης, δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε μειονεκτικότερες περιοχές, τα οποία όταν πρόκειται περί κτισμάτων κυρίας κατοικίας, ανήκουν σε πτωχότερους φορολογούμενους πολίτες”.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο νόμος 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ) «δεν ένας έκτακτος φόρος με παροδικό χαρακτήρα, αλλά είναι ο πρώτος θεσμικός, τακτικός και μόνιμος νόμος που κατανέμει το βάρος της φορολογίας ακίνητης περιουσίας μεταξύ των πολιτών και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον συνταγματικώς, ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτο τρόπο της άνισης και πολλαπλώς άδικης κατανομής του βάρους της φορολογίας μεταξύ των πολιών».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των αδικιών του ΕΝΦΙΑ, αναφέρει ότι για διαμέρισμά του 33,10 τ.μ., επί της οδού Τσόχα στην Αθήνα, αντικειμενικής αξίας 2.561 και ζώνης 2.150 ευρώ, ο εν λόγω φόρος που του επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 10,2 ευρώ (ποσοστό 0,39% της αντικειμενικής αξίας).

Την ίδια στιγμή, για το ½ εξ αδιαιρέτου διαμέρισμά του 98 τ.μ. στα Καλά Νερά Μαγνησίας, με αντικειμενική αξίας 19.681 ευρώ και ζώνης 1.100 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 161,47 ευρώ (ποσοστό 0,81 %).