Έμεινε παράλυτος από επίθεση με μαχαίρι και τώρα ξαναπερπατά!

Ένα θαύμα της επιστήμης

 

Έμεινε παράλυτος από επίθεση με μαχαίρι και τώρα ξαναπερπατά!

Μοιάζει με θαύμα, ωστόσο ένας άνδρας που ήταν τελείως παράλυτος από τη μέση και κάτω, κατάφερε να περπατήσει ξανά ύστερα από μια μεταμόσχευση κυττάρων που προέρχονταν από… τη μύτη του.

Η πρωτοποριακή τεχνική πραγματοποιήθηκε από Πολωνούς γιατρούς και έχει αναπτυχθεί από Βρετανούς επιστήμονες.

Ο 38χρονος Βούλγαρος Ντάρεκ Φιντίκα είναι πλέον ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο αποκαθίσταται, χάρη στη νέα μέθοδο, σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητά του, μετά από πλήρη καταστροφή των νεύρων της σπονδυλικής στήλης του.

Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση παράλυσης.

Ο Φιντίκα είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη του πριν τέσσερα χρόνια, από επίθεση με μαχαίρι. Παρά την εντατική φυσικοθεραπεία, επί δύο χρόνια δεν είχε εμφανίσει καμία βελτίωση.

Τελικά, οι επιστήμονες καλλιέργησαν οσφρητικά νευρικά κύτταρα που πήραν από τη μύτη του και τα μεταφύτευσαν στη σπονδυλική στήλη του, γύρω από το σημείο του τραύματος. Συνολικά έγιναν περίπου 100 μικρο-εγχύσεις 500.000 κυττάρων. Επειδή τα κύτταρα ανήκαν στον ασθενή, δεν υπήρχε φόβος απόρριψής τους, ούτε ανάγκη για ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα κύτταρα της μύτης βοήθησαν σημαντικά στην επανασύνδεση και αναγέννηση των αποκομμένων νεύρων της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας ανάμεσά τους μια νευρική «γέφυρα», κάτι που έως τώρα θεωρείτο αδύνατο. Τα πολύπλοκα νευρικά κυκλώματα της μύτης, που επιτρέπουν την αίσθηση της όσφρησης, είναι τα μόνα που αναγεννιούνται στη διάρκεια της ενήλικης ζωής και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες.

Ύστερα από 18 μήνες, ο ασθενής είναι πλέον σε θέση να κινείται με τη βοήθεια ορθοπεδικού στηρίγματος και έχει αποκτήσει ξανά ένα μέρος των αισθήσεών του στα κάτω άκρα. Σε ένα βαθμό έχει ξανά μια ανεξάρτητη ζωή, μπορώντας να οδηγήσει ακόμη και αυτοκίνητο, ενώ η σεξουαλική λειτουργία του έχει εν μέρει επανέλθει.

«Όταν δεν μπορείς να νιώσεις σχεδόν το μισό σου σώμα, είσαι ανήμπορος, όταν όμως αυτό αρχίζει να επανέρχεται, τότε είναι σαν να ξαναγεννιέσαι. Θεωρώ ρεαλιστικό ότι μια ημέρα θα γίνω ανεξάρτητος. Αυτό που έμαθα, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς, αλλά να συνεχίσεις να παλεύεις, επειδή κάποια πόρτα θα ανοίξει στη ζωή σου», δήλωσε ο Ντάρεκ Φιντίκα.

Η επέμβαση έγινε από έναν από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς διεθνώς, που ειδικεύεται σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, τον δρα Πάβελ Ταμπάκοφ του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βροκλάου, ενώ αρχικά η τεχνική αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Τζόφρι Ρέιζμαν του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Γκάρντιαν». Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα κυτταρικής μεταμόσχευσης “Cell Transplantation”.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα ορόσημο που, καθώς θα αναπτύσσεται περαιτέρω, θα οδηγήσει σε μια ιστορική αλλαγή στη σημερινή κατάσταση χωρίς ελπίδα που βιώνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ακινητοποιηθεί λόγω τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης τους» δήλωσε ο Τζόφρι Ρέιζμαν. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τουλάχιστον τρεις ακόμη παράλυτοι θα περπατήσουν μετά από ανάλογη επέμβαση στην Πολωνία τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε άλλες επιστημονικές ιατρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, ώστε να βοηθήσουν περισσότερους παράλυτους. Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ελπιδοφόρα την εξέλιξη, όμως δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η νέα μέθοδος, καθώς έως τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν ασθενή.