Σουλτς: Να αποτρέψουμε η Ελλάδα να δεχτεί ξανά την πίεση των κεφαλαιαγορών

Επείγουσα δράση από την ΕΕ προκειμένου να μην βρεθούν εκ νέου υπό την πίεση των αγορών η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ζητά ο Μ. Σουλτς

 

“Πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αποφύγουμε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών. Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου”, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και τονίζει ότι “πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης”.

“Για αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχεδιάζει ένα πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας”, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Der Tagesspiegel” του Βερολίνου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και την καινοτομία “ώστε να παραμείνουμε επίκαιροι παγκοσμίως με τα προϊόντα μας”, όπως λέει.

Ερωτώμενος εάν και η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, ο κ. Σουλτς αναφέρεται στην άποψη που επικρατούσε, ότι φτάνει μόνο να εξυγιαίνουμε τους προϋπολογισμούς και μετά θα έρθουν οι επενδυτές και η ανάπτυξη μόνοι τους. “Αυτή η θέση αποδείχθηκε λάθος για την Ευρώπη και δεν πρέπει να αποτελεί δόγμα ούτε για την Γερμανία. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο – και εξυγίανση των δημοσιονομικών και επενδύσεις. Αυτό ισχύει και για την Ευρώπη και για την Γερμανία”, απαντά και υπενθυμίζει ότι “το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει συνειδητά υπερχρέωση ως και 3%. Πότε λοιπόν, αν όχι σε μια αναπτυξιακή κρίση, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αυτό το περιθώριο για την δημιουργία ανάπτυξης; “.

Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, ο Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ικανή να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. “Οι Γάλλοι έχουν επιβάλει τεράστια πακέτα λιτότητας για να σταθεροποιήσουν τον προϋπολογισμό τους. Ένα κομμάτι της αλήθειας όμως είναι και ότι όταν στην Γερμανία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, στη Γαλλία δεν γινόταν τίποτα. Κομμάτι της αλήθειας είναι όμως και ότι ο Φρανσουά Ολάντ ξεκινάει τώρα αυτά που δεν έγιναν από τον Νικολά Σαρκοζί για χρόνια”, λέει χαρακτηριστικά και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη της την κατάσταση. “Αν δεν υπάρξει στην Γαλλία και στην Ιταλία και πάλι ανάπτυξη, όλοι θα βρεθούμε υπό πίεση”, εκτιμά.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και την στάση της Τουρκίας, ο κ. Σουλτς επισημαίνει μεν ότι “αυτό που κάνει η Τουρκία για την υποδοχή προσφύγων είναι κάτι παραπάνω απο αξιοσημείωτο και αξίζει τον σεβασμό όλων μας”, καλεί όμως και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να πάρει συγκεκριμένη θέση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. “Η Τουρκία δεν επιτρέπεται να παραμείνει ανενεργή. Χρειαζόμαστε όχι μόνο μια παρέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά μια συμμαχία όλων των κρατών στην περιοχή και σε αυτά ανήκουν και σημαντικές χώρες όπως Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία πρέπει προπάντων να βοηθήσει στην πιο αυστηρή επιτήρηση των ισλαμιστών αγωνιστών που επιστρέφουν στην Ευρώπη. Η ελευθερία κίνησής τους πρέπει να περιοριστεί. Εδώ πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί με τα όργανα ασφάλειας της ΕΕ και της Γερμανίας”, καταλήγει.