Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

MATP

 

Επείγον αίτημα μια στοχευμένη

και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του.

Πολιτισμός και Γνώση ΠΟΤΕ δεν τελειώνουν !

Θα είναι πάντα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ».

Που επ’ άπειρον θα εμπλουτίζονται με πολλές καινούργιες σελίδες.

Νέα γεγονότα. Νέες προκλήσεις.

 

Ο Πολιτισμός είναι ο «ευλογημένος» πλούτος του Ανθρώπου.

Δεν ανήκει σε κανένα. Ανήκει σε όλους !

Είναι η σταθερή δύναμη Αξίας.

Που δεν σφετερίζεται. Δεν ιδιωτικοποιείται.

Δεν μονοπωλείται.

 

Και το ερώτημα :

Μπορεί η κατάκοπη εποχή μας να ξεπεράσει τις ατολμίες της και να παρουσιάσει

μια αξιόπιστη ολοκληρωμένη στόχευση για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον ;

 

Στο καίριο αυτό ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν  – με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Πειραιώς – προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που συναντήθηκαν σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου έδωσε το στίγμα της διεθνούς συνάντησης για τα «Πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura 2000».

 

Χρησιμοποιώντας τη διάσημη ρήση του Γάλλου πολιτικού Αντρέ Μαλρώ, η κυρία Στάικου είπε: «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτάται και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς».

 

Η κυρία Στάικου στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε ότι «ο πολιτισμός, ως δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές, δεν είναι απλώς μέρος της εξέλιξης, αλλά κινεί τον τροχό της εξέλιξης.

 

Και αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ανεπηρέαστη από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αντανακλά και συμπληρώνει την εξέλιξη». Σημείωσε δε ότι «σε μια εποχή πολύ ασταθή οικονομικά και πολύ αβέβαιη πολιτικά, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, η προάσπιση και η διαχείριση της πολιτιστικής και της φυσικής μας κληρονομιάς αποτελεί μια πολύ ισχυρή αξία για την κοινωνία μας και τις κοινωνίες της Ευρώπης».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό πολιτείας και ιδιωτικών παραγόντων με στόχο «την βιώσιμη ανάπτυξη των πολιτιστικών τοπίων και των περιοχών που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, ανεξαρτήτως κρίσης.

 

Είναι ένας στόχος που θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτιστικού μας σχεδιασμού». Παράλληλα παρουσίασε το πολύ σημαντικό έργο του ιδρύματος Πειραιώς, που έχει αναλάβει να δημιουργήσει μουσεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία διατηρούν την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

 

Συγχαίροντας το ίδρυμα Πειραιώς για την πρωτοβουλία του, ο υπουργός Πολιτισμού, μίλησε με πολύ ένθερμο τρόπο για το έργο που πρέπει από κοινού πολιτεία και ιδιωτικοί φορείς να προσφέρουν ώστε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό για τις νέες γενιές.

 

Στις κεντρικές ομιλίες του Προγράμματος η Mechtild Rossler, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή του έργου της Unesco πάνω στο πολιτιστικό τοπίο, υπογράμμισε πως το πολιτιστικό τοπίο είναι διαφορετικό από έναν αρχαιολογικό χώρο διότι «το διαφοροποιεί η μοναδική διαδραστικότητα μεταξύ ανθρώπου και φύσης» δίνοντας για παράδειγμα τα δικά μας Μετέωρα.

«Πρέπει να προστατέψουμε την πολιτιστική βιοποικιλότητα για τις γενιές που έρχονται» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της.

nasostsaganelis