Βενιζέλος: Οδικός χάρτης επτά σημείων για την έξοδο από το μνημόνιο

Βενιζέλος: Οδικός χάρτης επτά σημείων για την έξοδο από το μνημόνιο

 

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.

Για την προεδρική εκλογή τόνισε ότι είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, αλλά «δεν είμαστε αφελείς», -όπως είπε- να θεωρούμε δεδομένη την πλειοψηφία για τον νέο Πρόεδρο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ήδη φαίνονται, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο ορατά στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Αναρωτήθηκε για μια ακόμα φορά ποια είναι η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία διατυπώνει σύσσωμη η αντιμνημονιακή -και με πολλές αντιφάσεις- αντιπολίτευση.

Άσκησε κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ να κινηθεί μονομερώς στο ζήτημα της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρόκειται για πρόταση επιστροφής, όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν».

Για να συνεχίσει: «Έχω πει πολλές φορές ότι οι προσπάθειες πέντε ετών μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε πέντε μέρες. Η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε τις θέσεις ότι η χώρα ζει «μέρες του 1981», λέγοντας: «Πιστεύει κανείς ότι το 2014 έχει σχέση με το 1981; Η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα έχει σχέση με εκείνη την περίοδο;»

Ο οδικός χάρτης επτά σημείων μέχρι τον Φεβρουάριο

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη εξόδου από το μνημόνιο μέχρι την προεδρική εκλογή του ερχόμενου Φεβρουαρίου:

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή νέους φόρους, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, η οποία προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, «δική μας ιδιοκτησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. «Το κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση για όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα», όπως τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πάντως, ότι όλα αυτά απαιτούν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση και «εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν, καλώντας σε συστράτευση όλους τους πολίτες, «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά».