Ποιοι φόροι μειώνονται από το 2015

“Πακέτο” με 8 φορο-ανάσες για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά από το 2015

Σύμφωνα με το Έθνος, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν «κούρεμα» σε φόρους εισοδήματος και πρόστιμα στην εφορία, διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών στο δημόσιο, κατάργηση πλασματικών φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς και στην κατοχή αυτοκινήτων και περιουσιακών στοιχείων, απαλλαγές από «χαράτσια» ανενεργών επιτηδευματιών και κίνητρα για διαγραφές οφειλών από τραπεζικά δάνεια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ενσωμάτωση των φοροελαφρύνσεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με ανοχή της τρόικας, καθώς οι δανειστές έδωσαν μεν το πράσινο φως, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το ακριβές δημοσιονομικό κόστος των ρυθμίσεων.

Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο θα περιγράφονται οι βασικοί άξονες των μέτρων, χωρίς να προσδιορίζονται ο τρόπος και ο ακριβής χρόνος εφαρμογής τους και χωρίς να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν και θα εξειδικευτούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Το πρώτο βήμα στην υλοποίηση του πακέτου με τις μειώσεις στη φορολογία έγινε με την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και τώρα σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αναλυτικά:

*Ρύθμιση για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ θα εξοφλούνται έως σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα φθάνουν τις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα θα παρέχεται κλιμακωτή έκπτωση μέχρι 90% στις προσαυξήσεις και μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,5% από 8,76%. Η μείωση των προσαυξήσεων θα είναι 90% εφόσον τα χρέη θα καταβληθούν σε 12 δόσεις, 85% για 24 δόσεις, 80% για 36 δόσεις, 75% για 48 δόσεις, 70% για 60 δόσεις και 65% για αποπληρωμή χρεών σε 72 δόσεις. Δεν θα δίνεται καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ σε 100 δόσεις.

*Ψαλίδι στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα διατηρηθεί μέχρι και το 2016, αλλά την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα είναι ψαλιδισμένη τουλάχιστον κατά 30%. Τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι σε ετήσια βάση θα κυμανθούν από 39 έως 60 ευρώ για εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ, από 138 έως και 300 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ, από 495 έως και 900 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ η ελάφρυνση θα ξεκινά από 1.440 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα υψηλότερα των 100.000 ευρώ.

*Αποσύνδεση του πόθεν εσχες από την αντικειμενική αξία

Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

*Μείωση των συντελεστών κατά 10 μονάδες

Σύμφωνα με το κυβερνητικό, από το 2015 θα υπάρξει σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων θα μειωθούν από τα επίπεδα του 22% , του 32% και του 42% στα επίπεδα του 20%, του 30% και του 40%.

*Διατηρείται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση

*Περιουσιολόγιο με κατάργηση τεκμηρίων

Τα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται να καταργηθούν από το νέο έτος και να αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Υπάρχει και το ενδεχόμενο μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30-50% αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2015.

*Μείωση έως 50% στα πρόστιμα για οφειλές

Θα μειωθούν μέχρι και 505 τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερήσεις στην απόδοση φόρων στο Δημόσιο.

*Απαλλαγή τέλους στα ανενεργά “μπλοκάκια”

Το εν λόγω μέτρο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιτηδευματίες. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα ισχύει από το 2015 και θα αφορά επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που φέτος δεν είχαν ούτε ένα ευρώ εισόδημα-έσοδα.