Από τον Ομπάμα στην Δημοκρατική Παράταξη

Την πορεία προς τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης καλείται να “διαγράψει” ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 

 

 

Επιστροφή στην εσωκομματική πραγματικότητα από σήμερα για τον Ευάγγελο Βενιζελο ο οποίος μετά την τετραήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη, την ομιλία του στον ΟΗΕ και το ενσταντανέ με το ζεύγος Ομπάμα, καλείται να “συναρμολογήσει” και το κάδρο των διαδικασιών στην πορεία προς τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στο τραπέζι – έστω και εκτάκτως – μπαίνει εκ των πραγμάτων και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ, οπότε στηθούν οι κάλπες, μετά και την πρόσφατη αποστροφή του κ. Βενιζέλου που άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το “καρφί” Σαμαρά ότι “η ΝΔ είναι η …Δημοκρατική Παράταξη”.

Στην πραγματικότητα η Χαριλάου Τρικούπη καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί την ίδια στιγμή που στελέχη της, όπως ο Κώστας Σκανδαλιδης, αλλά και “γαλάζιοι” υπουργοί, όπως ο Κυριακος Μητσοτάκης λένε ευθαρσώς ότι η συγκυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης τις προσεχείς εκλογές…

Ζητούμενο παραμένει ωστόσο για το ΠΑΣΟΚ το θέμα των συνεργασιών, είτε προεκλογικών είτε μετεκλογικών, σε μια στιγμή που αρκετά στελέχη εντός του κόμματος, διαβλέποντας τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις του για μια συνεργασία με την Κουμουνδουρου.

Εγχείρημα που για την ώρα φαντάζει δύσκολο έως ακατόρθωτο, με δεδομένο το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να “σπάσει” το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί η Χαριλάου Τρικούπη ως ο προοδευτικός πόλος στο εκκρεμές.

Φυσικά τα πράγματα έχουν και την άλλη όψη του νομίσματος, αφού την ίδια στιγμή υπάρχουν και εκείνοι εντός του ΠΑΣΟΚ που δεν βλέπουν με καλό μάτι ή ειναι καχύποπτοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσιπρα, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν και την απαγκίστρωση απ το άρμα της ΝΔ.

Είναι αυτά τα στελέχη που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι έχει γίνει “παρακολούθημα” της δεξιάς και το ΠΑΣΟΚ “ουρά” της ΝΔ.

Τι προτείνουν?

Μάλλον το προφανές! Καμία συμμετοχή σε κανενός είδους κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές, αλλά παραμονή στην αντιπολίτευση χωρίς κυβερνητική ταμπέλα και αυτόνομη πορεία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να βρουν την ταυτότητα και τον βηματισμό τους.