«ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ»…

 

Βλέπει υπάλληλό της και τον Ντράγκι.Γειά σου, Ευρώπη...

Βλέπει υπάλληλό της και τον Ντράγκι.Γειά σου, Ευρώπη…

Πρωτοφανής τραμπουκισμός Μέρκελ προς τον Μάριο Ντράγκι πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που τόλμησε να ψελλίσει την ανάγκη για χαλάρωσης της γερμανικής λιτότητας στην ευρωζώνη.

Η προ ημερών δήλωση-έκπληξη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι ο περιορισμός της δημοσιονομικής λιτότητας θα βοηθούσε τη γενικότερη κατάσταση μπορεί να προκάλεσε ενθουσιασμό στις αγορές, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, πυροδότησε την οργή της. Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι ευχαριστημένη από την ερμηνευόμενη ως στροφή Ντράγκι μακριά από το δόγμα της λιτότητας, γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης ώστε να του ζητήσει εξηγήσεις.

Αυτό που ζήτησε να μάθει η κ. Μέρκελ από τον κ. Ντράγκι, σύμφωνα με το Der Spiegel, είναι αν η ΕΚΤ αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης φέρεται ν’ απάντησε ότι έχοντας χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η μείωση των επιτοκίων και η ενίσχυση της ρευστότητας για να ενισχύσει την οικονομία, πλέον ζητάει τη βοήθεια των κυβερνήσεων καλώντας τες να συμβάλουν μέσω της πιο επεκτατικής (αλλά πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων) δημοσιονομικής πολιτικής.