Μ. Βρετανία: Ευρωβουλευτής του UKIP εξαίρει τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ στις ομιλίες του

Ο ευρωβουλευτής παρακίνησε νεαρούς υποψηφίους να μιμηθούν την τεχνική του Χίτλερ στις δημόσιες ομιλίες, καθώς όπως υποστηρίζει “ο αρχηγός των Ναζί πέτυχε πολλά κατά τη διάρκειά τους”.

Ο ευρωβουλευτής του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος UK Independence Party (UKIP), Bill Etheridge, έπλεξε το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ για τις “μαγνητικές και δυναμικές” ιδιότητές του ως δημοσίου ομιλητή, σε μία αίθουσα γεμάτη με πιθανούς υποψηφίους του κόμματος.

Ο κύριος Etheridge αναφέρθηκε στη συμπεριφορά που είχε ο ηγέτης των Ναζί κατά τη διάρκεια των ομιλιών του στη Νυρεμβέργη, ενώ εκπαίδευε τα νέα μέλη του UKIP που πρόκειται να να εκπροσωπήσουν το κόμμα στις επόμενες τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο ευρωβουλευτής από την περιοχή West Midlands της Αγγλίας – ο οποίος έχει γράψει κι ένα βιβλίο σχετικά με τους “αράπηδες” – κάλεσε τους υποψηφίους να στραφούν σε μια “μισητή φιγούρα που κατάφερε πολλά” κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

“Κοιτάξτε τον πιο μαγνητικό και δυναμικό δημόσιο ομιλητή της ιστορίας. Όταν έδινε ομιλίες ο Χίτλερ, και πολλές από τις πιο διάσημες ήταν σε συλλαλητήρια, στην αρχή περπατούσε μπρος – πίσω, κοιτούσε τον κόσμο – υπήρχε απόλυτη ησυχία, περίμενε για κάποια λεπτά κοιτάζοντας απλά τον κόσμο, προσηλώνοντας το βλέμμα του σ’ αυτούς”, είπε. “Αυτοί ανταποκρίνονταν και συνέχιζε να το κάνει αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα. Και μετά ο κόσμος τον περίμενε τόσο απεγνωσμένα να ξεκινήσει, που όταν άρχιζε να μιλάει κρεμόταν από κάθε του λέξη”, είπε, προσθέτοντας: “Δε λέω να τον αντιγράψετε ακριβώς – διαλέξτε μικρές στιγμές”.

 

Εξοικειωμένος με τις διαμάχες, ο Bill Etheridge αποστάτησε από το Συντηρητικό Κόμμα και εντάχθηκε στο UKIP, ισχυριζόμενος ότι καταπιεζόταν “το δικαίωμα του να εκφράζει τις απόψεις του”. Ο ίδιος και η σύζυγός του άφησαν τους Συντηρητικούς αφού κλήθηκαν σε πειθαρχική επιτροπή και αποβλήθηκαν, μετά την καταγγελία συναδέλφου για φωτογραφίες του κυρίου Etheridge στη σελίδα του στο Facebook, στις οποίες ποζάρει με μία κούκλα “golliwog”, που είναι προσβλητική για τους εγχρώμους. Αργότερα, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο εξαίρει τα συγκεκριμένα αμφιλεγόμενα παιχνίδια και τα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα στο επιχείρημά του σχετικά με την “πολιτική ορθότητα”.

Η εκπαιδευτική συνεδρία του UKIP χαρακτηρίστηκε από το βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Mike Gapes, ως “απίστευτη”. Δήλωσε: “Νόμιζα ότι τίποτα δεν μπορούσε να με εκπλήξει πια, αλλά αυτό δείχνει ότι ο Farage έχει αποτύχει πλήρως να καθαρίσει το κόμμα του. Ένας από τους ευρωβουλευτές του να εκπαιδεύει νεαρούς υποψηφίους να μιλούν σαν το Χίτλερ; Απλά απίστευτο.”

Το UKIP έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα τη δημόσια κατακραυγή, μετά από προσβλητικά ή αμφιλεγόμενα σχόλια των μελών του. Πέρυσι, ο Godfrey Bloom παραιτήθηκε μετά από μια σειρά περιστατικών στα οποία αστειευόταν ότι οι ακτιβίστριες του κόμματος ήταν “τσούλες”, ενώ νωρίτερα μες στη χρονιά, ο William Henwood, υποψήφιος για το συμβούλιο του Enfield, υπονόησε ότι ο κωμικός Lenny Henry πρέπει να φύγει από τη Μεγάλη Βρετανία και να ζήσει σε μία “μαύρη χώρα”.

 

Ο αρχηγός του κόμματος, Nigel Farage, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, δεν έχει ακόμα σχολιάσει το τελευταίο περιστατικό. Αντίθετα, ο Bill Etheridge έκανε μια δήλωση ως ανταπόκριση στην κριτική που περιβάλλει την ομιλία του, λέγοντας: “Μιλούσα για ένα ολόκληρο φάσμα δημοσίων ομιλητών και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν. Ανέφερα επίσης και τον Tony Blair. Σε κανένα σημείο δεν συνυπογράφω με το Χίτλερ ή κάποιον άλλο. Συζητούσα απλά το δημόσιο λόγο και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στα χρόνια. Ο Χίτλερ και οι Ναζί ήταν τέρατα και είμαι οργισμένος που με ρωτούν αν επιθυμώ να με συνδέουν μαζί τους. Ένα ακόμα φτηνό χτύπημα από τα μέσα που πρέπει να αντιμετωπίσω.”

Πηγή: The Independent