Κεντροαριστερή στροφή ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης

Συνάντηση ΠΑΣΟΚ – Σταμάτη στο Μαξίμου, για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός σε “καυτά” θέματα

 

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να μετατρέψουν το δύσβατο μονοπάτι της Κεντροαριστεράς σε λεωφόρο για μια νέα πορεία, την ίδια ακριβώς στιγμή, προσπαθούν να χαράξουν μια νέα πορεία και εντός της κυβέρνησης.

Με ορατή πλέον την στρατηγική για ένα πιο προοδευτικό πρόσημο του νέου κυβερνητικού σχήματος, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το φιλολαϊκό προφίλ που θέλουν να χτίσουν περνάει μέσα από τη διαφοροποίηση τους σε μια σειρά από νομοσχέδια και αποφάσεις γαλάζιων υπουργών τις οποίες είτε αμφισβητούν ευθέως είτε παραπέμπουν στο μέλλον, όπως έγινε και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.

Οι κινήσεις αυτές, που σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν ακόμα και τον χαρακτήρα αντάρτικου εντός της κυβέρνησης, ξεκίνησαν με την υπόθεση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, συνεχίστηκαν με τις “πράσινες” αντιρρήσεις σε πιθανές αλλαγές στο δικαίωμα της απεργίας και εσχάτως, με τις ενστάσεις για το ασφαλιστικό.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να “νομιμοποιήσει” το δικαίωμα στη διαφορετικότητα του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας διαρκώς την έννοια των συλλογικών αποφάσεων, χωρίς αιφνιδιασμούς από υπουργούς, ενώ υπενθυμίζει με νόημα την φράση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι τις τελικές αποφάσεις για κρίσιμα θέματα θα τις παίρνει ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντηση το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικράτειας και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Σταμάτη, στη λογική να λυθεί ο γόρδιος δεσμός σε μια σειρά απο καυτά θέματα που είναι πολύ πιθανό να δημιουργούν νέες εστίες έντασης εντός της κυβέρνησης.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας ανά χείρας μια βαριά  ατζέντα που θέλουν να βάλουν στο τραπέζι, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις να καταλήγουν στις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των αδικιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις παραπάνω δόσεις που πρέπει να θεσμοθετηθούν για όσους χρωστούν σε εφορίες, το θέμα της προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απολυθεί, αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση.

Κάθετα αντίθετο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ και για το ενδεχόμενο εφαρμογής του lock out, ενω οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη θα ζητήσουν στήριξη των μικρομεσαία και των επαγγελματιών που έχουν ληξιπρόθεσμες χρέη, αλλά και αλλαγή στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης.

Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η διόρθωση της πορείας της κυβέρνησης περνάει μέσα και απο τη Δημόσια Διοικηση, για αυτο θα επιμείνουν και στην αλλαγή του νομού περί αξιολόγησης που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προβλέπει το 15% των δημοσίων υπαλλήλων να αξιολογείται με χαμηλότερο βαθμό υποχρεωτικά προκειμένου να μπορεί να μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης θα πάρει στα χέρια του και τον φάκελο με την πρόταση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη που προβλέπει οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ηλικίας γύρω στα 50 που θα απολυθούν μέσω της διαθεσιμότητας να μπορούν με πλασματικά χρόνια να βγουν στη σύνταξη.

 

news 247(Του Γιάννη Πιτταρά)