Ανακαλύφθηκε πίνακας του Βαν Γκονγκ χαμένος για 40 χρόνια

Ανακαλύφθηκε πίνακας του Βαν Γκονγκ χαμένος για 40 χρόνια

 

Ένας πίνακας του Βαν Γκογκ που χρονολογείται από το 1889 ανακαλύφθηκε σε θυρίδα που ανήκε σε Ισπανό κατηγορούμενο για φοροδιαφυγή. Ο πίνακας είχε εξαφανιστεί από το Kunsthistorisches Institut στη Βιέννη πριν από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την El Mundo ο 35 x 32 εκατοστών χωρίς πλαίσιο πίνακας, του οποίου η γνησιότητα έχει επικυρωθεί από δύο εμπειρογνώμονες τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας θεωρούταν αγνοούμενος εδώ και 40 χρόνια.

Ο πίνακας «Cypress, sky and field» φέρει τρεις σφραγίδες στο πίσω μέρος. Η πρώτη χρονολογείται στις 8 του Απρίλη 1944, στο Rijksmuseum στην Ολλανδία. Η σφραγίδα και το κόκκινο κερί είναι ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ολλανδίας.

Η επόμενη σφραγίδα δείχνει ότι ο πίνακας είχε ληφθεί από το Rijksmuseum στο Μουσείο der Schöne Künste στο Βερολίνο χωρίς όμως να υπάρχει ημερομηνία. Η τελευταία σφραγίδα – με ημερομηνία 10 Απρίλη 1975 – ανήκει στο Kunsthistorisches Institut der Universität Wien, το ινστιτούτο ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της θυρίδας ο πίνακας ανήκει σε άγνωστο εκατομμυριούχο για λογαριασμό του οποίου τον είχε ασφαλισμένο.