Η ίδια μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων θεραπειών
Ενα στρώμα από ανθρώπινο δέρμα που αναπτύχθηκε εργαστηριακά από βλαστοκύτταρα, τα αρχέγονα κύτταρα του σώματος, μπορεί να αντικαταστήσει τα πειραματόζωα στις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών.
Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου, που ανέφεραν πως αν και τα βλαστικά κύτταρα είχαν και στο παρελθόν μετατραπεί σε δέρμα, αυτή τη φορά μοιάζουν περισσότερο με πραγματικό δέρμα, καθώς τώρα έχουν ένα φράγμα που μπορεί να διαπεραστεί.
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί, όπως είπαν, να προσφέρει μια οικονομική και αποδοτική εναλλακτική λύση για τις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών σε ζώα.
Αν και οι ερευνητές δεν αναφέρθηκαν στην ηθική πλευρά του θέματος, ότι δηλαδή αυτή η λύση θα χαρίσει τη ζωή σε πολλά ζώα που θανατώνονται στα εργαστήρια στο όνομα της επιστήμης αλλά και της βιομηχανίας της ομορφιάς, το έκαναν για λογαριασμό τους διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, χαιρετίζοντας τη νέα ανακάλυψη.
Το φράγμα του δέρματος
Το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου δέρματος, γνωστό ως επιδερμίδα, παρέχει ένα προστατευτικό φράγμα, που σταματά τα μικρόβια και την υγρασία, από το να εισέλθουν στον οργανισμό. Οι επιστήμονες ήταν σε θέση εδώ και αρκετά χρόνια να αναπτύξουν επιδερμίδα από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια βιοψίας, ωστόσο η παρούσα έρευνα προχωρά ένα βήμα παραπέρα.
Η έρευνα χρησιμοποίησε τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του δέρματος, που προσφέρει έναν τρόπο για να παραχθεί απεριόριστη ποσότητα του κύριου τύπου των κυττάρων του δέρματος που βρίσκονται στην επιδερμίδα.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τα κύτταρα του δέρματος σε ένα περιβάλλον χαμηλής υγρασίας, γεγονός που τούς έδωσε ένα προστατευτικό φράγμα παρόμοιο με εκείνο του πραγματικού δέρματος.
«Πρόκειται για ένα νέο κατάλληλο μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων φαρμάκων και καλλυντικών και μπορεί να αντικαταστήσει τα ζωικά μοντέλα. Είναι φθηνό, είναι εύκολο να αναβαθμιστεί και να αναπαραχθεί», τόνισε ο δρ Dusco Ilic, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Kilng’s College.
Τόνισε, μάλιστα, πως η ίδια μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων θεραπειών για τις ασθένειες του δέρματος.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοντέλο για να μελετήσουμε πώς θα εξελιχθεί το φράγμα του δέρματος, καθώς αυτό είναι μειωμένο, φθαρμένο και περισσότερο ευάλωτο σε ορισμένες ασθένειες του δέρματος, όπως η ιχθύαση, το έκζεμα, ή η ξηροδερμία και να δούμε πώς μπορούμε να τονώσουμε την επισκευή και την ανάκτησή του», συμπλήρωσε.
Την ανακάλυψη χαιρέτησε και η Διεθνής Ανθρωπιστική Κοινότητα που εργάζεται για την προστασία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στα εργαστήρια.
«Αυτό το μοντέλο ανθρώπινου δέρματος είναι επιστημονικά ανώτερο και περισσότερο ηθικό από το να θανατώνεις κουνέλια, χοίρους, αρουραίους ή άλλα ζώα για το δέρμα τους και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πιο συμβατά με τους ανθρώπους, κάτι που συχνά δεν γινόταν με τα ζώα, λόγω διαφορών των ειδών σε διαπερατότητα δέρματος, ανοσολογία και άλλους παράγοντες», τόνισε ο διευθυντής Ερευνας και Τοξικολογίας της οργάνωσης, Troy Seidle.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cell.
Πηγή: medinova