Βγήκαμε στις αγορές: Επτά εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα εν όψει ευρωεκλογών

Πώς θα μοιραστούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα εν όψει Ευρωεκλογών-το προβλεπόμενο κονδύλι μειώθηκε κατά 85% από το 2011

 

Επτά εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν τα κόμματα ενόψει των Ευρωεκλογών σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα διανεμηθεί βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2009, αλλά και με τα αποτελέσματα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικότερα, το 50% της χρηματοδότησης, δηλαδή 3,5εκατ. ευρώ, θα πάει στα κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις τελευταίες Ευρωεκλογές και θα δοθεί ανάλογα με τα ποσοστά τους που είχαν τότε στις κάλπες.

Το 10%, δηλαδή 700.000 ευρώ, θα πάει στα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στην ελληνική Βουλή. Τα κόμματα θα χρηματοδοτηθούν μετεκλογικά με το υπόλοιπο 40%, ανάλογα με τα ποσοστά που θα επιτύχουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Διακομματική επιτροπή: Η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 85%

Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής έγινε, επίσης, μια σύντομη συζήτηση για την τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, η χρηματοδότηση από το 2011 μέχρι σήμερα μειώθηκε κατά 85%. Συγκεκριμένα

Το 2011 ήταν 55.000.000 ευρώ

Το 2012 ήταν 21.000.000 ευρώ

Το 2013 ήταν 31.000.000 ευρώ

Το 2014 υπολογίζεται περίπου στα 7.000.000 ευρώ.

Χωρίς περιορισμούς οι εμφανίσεις των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών στα ΜΜΕ

Κανένας περιορισμός δεν θα υπάρχει στις προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και διαδίκτυο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί ως προς τις εμφανίσεις των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών και ορίζεται ότι “κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τριάντα ημερών οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών επιτρέπεται να εμφανίζονται σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής και μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες υπό οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμό εμφανίσεων”.

Η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της μικρής διάρκειας της προεκλογικής περιόδου, αλλά και των περιορισμού των εκλογικών δαπανών που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται αδυναμία πληροφόρησης του εκλογικού σώματος.

(Με πληροφορίες από εφημερίδα, “Η Αυγή”)