Λήγουν τα δάνεια. Θα πληρώσουμε χρεολύσια 7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ το 2014

Ποια δάνεια αφορούν τα χρεολύσια που καλείται να πληρώσει η χώρα μας. Μονόδρομος ο μηχανισμός στήριξης

 

Πάνω από 7 δισ. ευρώ είναι τα χρεολύσια που καλείται να επιστρέψει στο ΔΝΤ η Ελλάδα εντός του 2014, καθώς ξεκίνησαν να λήγουν τα πρώτα δάνεια που εκταμιεύτηκαν μέχρι και τον Ιούλιο του 2011.

Όπως αναφέρει η “Ναυτεμπορική“, η αποπληρωμή των δανείων ξεκινά πριν βγει η χώρα από την κρίση, οπότε η εξόφληση των δανείων γίνεται αποκλειστικά με νέα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης, ανακυκλώνοντας το χρέος και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ταυτόχρονα, στο 1,2 δισ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές πληρωμές τόκων εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος, κατά το οποίο κορυφώνονται οι πιέσεις από τις λήξεις τοκοχρεολυσίων, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να εκπληρωθούν εάν η Ελλάδα δεν λάβει τις δόσεις από το μηχανισμό στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τις λήξεις των δανείων του ΔΝΤ, πρέπει να σημειωθεί πως με την προσθήκη και των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς και ΕΕ και ΕΤΕπ, το συνολικό ποσό των πληρωμών προς τον επίσημο φορέα φτάνει στα 17,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι λήξεις χρεολυσίων φέτος φτάνουν στο ποσό των 24,93 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 10,37 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, τα 7,35 δισ. ευρώ αφορούν τα δάνεια του ΔΝΤ, τα 4,47 δισ. ευρώ είναι τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, 1,22 δισ. ευρώ είναι το ομόλογο που λήγει για το ΕΤΕΑΝ και 1,52 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις διαφόρων άλλων ομολόγων και κυρίως τα “ακούρευτα” των hedge funds.

Οι λήξεις των δανείων του ΔΝΤ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ, αυτά για τα οποία ξεκίνησε ή θα ξεκινήσει εντός του 2014 η αποπληρωμή των χρεολυσίων είναι συνολικού ύψους 17.950 εκατ. ευρώ.

Όλα τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν περίοδο χάριτος 39 μηνών μέχρι να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, η οποία ολοκληρώνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.

Η αποπληρωμή τους γίνεται έπειτα από 39 μήνες και σε 8 τρίμηνες ισόποσες δόσεις.

Η αποπληρωμή των υπόλοιπων δανείων του ΔΝΤ αρχίζουν από το 2015 και μετά, έτος από το οποίο αυξάνονται οι επιστροφές των ”δανεικών” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.