Η Ελλάδα δεν θα παράγει φυσικό αέριο πριν το 2018-2019

Οι επενδύσεις που προγραμματίζονται υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ, στον Πρίνο και στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατάκολου

Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις δικές της ενεργειακές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών πηγών (στις οποίες περιλαμβάνεται το σχιστολιθικό αέριο, shale gas), ανέφερε η ευρωβουλευτής κα Ν. Τζαβέλλα μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό φόρουμ.

Στο σχιστολιθικό αέριο οφείλεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απέκτησαν οι ΗΠΑ έναντι τις Ευρώπης τα τελευταία χρόνια καθώς η τιμή του κυμαίνεται στο ένα τρίτο της τιμής του συμβατικού αερίου. Ωστόσο η διαδικασία εξόρυξής του έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, σεισμοί, κ.α.)

Σύμφωνα με τον κ. Β. Καρακίτσιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα μη συμβατικού φυσικού αερίου.

Ο Βασίλης Νικολετόπουλος γενικός διευθυντής της National Resources GP ανέφερε ότι αποθέματα υπάρχουν επίσης σε Θράκη, Καβάλα, Θερμαϊκό, Ήπειρο, Κατάκολο, Ακαρνανία και Γρεβενά. Όπως είπε, στην Πολωνία, την Ουκρανία και τη Μ. Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για shale gas, ενώ και η Δανία εξέδωσε πρόσφατα άδειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα αποθέματα μη συμβατικού πετρελαίου παγκοσμίως εκτιμώνται σε 345 δισ. βαρέλια και φυσικού αερίου σε 7 τρισ. κυβικά πόδια.

Ο Γιάννης Γρηγορίου διευθυντής ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι ο όμιλος αγόρασε τα στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους, αλλά όπως είπε είναι νωρίς ακόμη για να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για αποθέματα υδρογονανθράκων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου (τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό), εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για το φορολογικό καθεστώς.

«Υπομονή» συνέστησε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου Μαθιός Ρήγας, ως προς την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. «Η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου», ανέφερε συγκεκριμένα. Υπενθύμισε, δε, ότι η Κύπρος βρισκόταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα το 2001 και δεν προβλέπεται να έχει παραγωγή φυσικού αερίου πριν το 2018-2019.

Ο κ. Ρήγας παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, στον Πρίνο και στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατάκολου όπου η Energean έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Συγκεκριμένα:

– Για την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο καθώς και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα επενδυθούν το 2014-2015 160 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 4.500 βαρέλια ημερησίως.

– Για το ερευνητικό στάδιο στα Ιωάννινα, θα επενδυθούν 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, τα αποθέματα μπορεί να φτάσουν στα 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έναντι 50- 80 εκατ. που είναι οι επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου.

– Για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο, τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, θα επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της εταιρίας μίλησε επίσης για σειρά αντικινήτρων στις επενδύσεις για έρευνες στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται η δυσκολία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η έλλειψη υποδομών, με εξαίρεση τον Πρίνο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των απαιτούμενων αδειών και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να τηρήσει στοιχειωδώς τα χρονοδιαγράμματα, οι συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στο φορολογικό καθεστώς και η δημιουργία υπέρμετρων προσδοκιών από πολιτικούς, καθηγητές και ΜΜΕ στην κοινή γνώμη.

Τέλος ανέφερε ότι στα έξι χρόνια που εκμεταλλεύεται η εταιρία τα κοιτάσματα του Πρίνου, έχει καταβάλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για φόρους και εισφορές και πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία της Καβάλας.