“Ναι” επί της αρχής για την κατάργηση 23 φορέων του δημοσίου. Άγρια κόντρα στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του δημοσίου. Διαβάστε για ποιους πρόκειται

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών.

“Φέρατε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας να βρείτε στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να απολύσετε. Αυτά δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διάλυση του κράτους”, κατηγόρησε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

“Η μεταρρυθμιστική πνοή χρειάζεται αξίες, αρχές και πολιτικές. Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που να λέει “παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε 14.000 ανθρώπους τον χρόνο”, και μετά ψάχνουμε να τους βρούμε στους δημόσιους φορείς», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αποποιούμενος τις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Αριστερά στηρίζει όσους παρανόμησαν για να προσληφθούν στο Δημόσιο:

– “Μας κατηγορεί ο υπουργός πως δεν θέλουμε τον επανέλεγχο γιατί επιθυμούμε την ατιμωρησία. Το κράτος αυτό, όμως, δεν είναι δημιούργημα της Αριστεράς”, αντέτεινε ο κ. Λαφαζάνης.

– “Εισηγηθείτε τότε, να το αλλάξουμε”, παρενέβη ο Θ. Νταβλούρος (ΝΔ).

– “Αν εσείς κάνατε παρανομίες, ο πρώτος που πρέπει να τιμωρηθεί δεν είναι η πολιτική ηγεσία που τις έκανε; Γιατί να πετάξετε τον υπάλληλο στον δρόμο που διορίστηκε με παράτυπο ή παράνομο τρόπο, αν δεν είναι με δική του υπαιτιότητα;” αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης.

– “Ο υπάλληλος δηλαδή δεν ήξερε τίποτα; Δεν έχει καμία υπαιτιότητα;”, παρενέβη εκ νέου ο Θ. Νταβλούρος.

– “Αν έχει κάνει αδίκημα παρά τον νόμο, ασφαλώς να υπάρξει δίωξη. Εσείς, όμως, επιπίπτετε ως τιμωροί επί των υπαλλήλων για να τους τιμωρήσετε, υπό το πρόσχημα πως οι δικές σας παρανομίες είναι παλιές. Η αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει, αλλά να είναι αντικειμενική, δημοκρατική, συμμετοχική, αδιάβλητη”, επέμεινε ο Π. Λαφαζάνης.

– “Ούτε στα Σοβιέτ δεν συνέβαιναν αυτά», απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης. “Για να εκφράσουμε το δημοκρατικό και συμμετοχικό, θα φτιάξουμε φαντάζομαι, πλατιές λαϊκές συνελεύσεις των εργαζομένων που θα αξιολογούν τους εργαζόμενους, ή εργατικές επιτροπές…” συμπλήρωσε σκωπτικά…

– “Στο σοβιετικό κράτος, όμως, δεν υπήρχε ανεργία, ήταν μηδέν”, απάντησε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως απέναντι στους ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει, για ποιον λόγο υπερασπίζεται εκείνους που έχουν προσληφθεί μέσα από αθέμιτες διαδικασίες. Όσον αφορά δε την αξιολόγηση με προκαθορισμένα ποσοστά βαθμολόγησης, υπενθύμισε πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε σχολεία, ιδίως στις ΗΠΑ, που “δεν θεωρούν φυσιολογικό σε μια τάξη, να παίρνουν όλοι άριστα”.

“Σύμφωνα με μελέτη που έχει καταθέσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) η μέθοδος αυτή θεωρείται αναποτελεσματική και ξεπερασμένη. Το 95% των επιχειρήσεων υψηλής αποδόσεως, δεν χρησιμοποιεί πλέον τη μέθοδο αυτή”, τόνισε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Ο κ. Μαριάς εστίασε επίσης και στην τροπολογία που έχει εντάξει στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα απολύσεων ή τακτοποιήσεων υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα το 2013, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο – χαρακτηρίζοντάς την, “εργαλείο πίεσης των δημοσίων υπαλλήλων για να σας στηρίξουν στις εκλογές”.

“Τώρα δεν σας νοιάζει να έχετε τους δικούς σας στη δημόσια διοίκηση. Τους θέλετε πειθαρχικούς. Αν είναι και κομμουνιστής και ράβει το στόμα του, ακόμα καλύτερα- γιατί λες πως έχεις και κομμουνιστή στο Δημόσιο”, σχολίασε αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα.

“Η αξιολόγηση βοηθά ανάλογα με τον στόχο. Γιατί να κάνουμε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όταν τα παιδιά μας βγαίνουν αγράμματα απ’ το σχολείο- και αυτό δεν είναι ατομική ευθύνη του εκπαιδευτικού, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος;”, αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα. Κατά τα άλλα, η επικεφαλής των βουλευτών του ΚΚΕ, επέμεινε πως “η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο”, αλλά με τη στρατηγική επιλογή να δοθούν προσοδοφόροι τομείς του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

“Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όποιος προβάλλει ενστάσεις στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά αποδέχεται τη φαυλοκρατία. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει…” σχολίασε για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης τόνισε πως “συγκριτική αξιολόγηση σαν αυτή που εισάγεται σήμερα, δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης» και παρατήρησε πως «αν υπήρχε ουσιαστική αξιολόγηση, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Δυναμικού που καταργείται σήμερα, θα έπαιρνε βαθμολογία πάνω από 7”.

Άλλα ο Κουκούτσης, άλλα ο Κασιδιάρης

Αν και την Τρίτη, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτριος Κουκούτσης, είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Ινστιτούτου, καθώς και της εταιρείας για την Ενοποίηση και Ανάπλαση των Αρχαιολογικών Χώρων, σήμερα, Τετάρτη, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως “το πρόγραμμά μας για τον δημόσιο τομέα, δεν είναι είναι κατάργηση φορέων του Δημοσίου και απολύσεις” και υποστήριξε πως “οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να απολυθούν”.

Ο κ. Κασιδιάρης υποστήριξε επίσης πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, “τον εκπρόσωπο του σιωνιστικού λόμπι Ντέιβιντ Χάρις, και έλαβε πολύ συγκεκριμένες εντολές- και γι’ αυτό δεν λέει τίποτε η Αριστερά για την πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης σε βάρος της Χρυσής Αυγής”.

Σημειώνεται, εξάλλου, η διαφωνία που εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το νέο σύστημα αξιολόγησης, όσο και τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων, για τον οποίον παρατήρησε πως “δεν μπορεί για λόγους ασφάλειας, δικαίου και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, να ανακαλέσουμε διοικητικές πράξεις πρόσληψης μετά την παρέλευση ενός τόσο μεγάλου διαστήματος, ιδίως δε όταν δεν υπάρχει δόλος από την πλευρά του υπαλλήλου”.

“Όσοι υπάλληλοι δεν έφταιξαν, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν”, δήλωσε αργότερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ενάντια στην κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας κινήσεις της Ακαδημίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της διένεξης με την ΠΓΔΜ.

Οι φορείς που καταργούνται

Στους φορείς που καταργούνται περιλαμβάνονται το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), δύο ινστιτούτα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών), οι οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Κωπαΐδας.

Αναλυτικότερα:

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», ενώ προσδιορίζονται ρητώς και οι υπηρεσίες/φορείς που αναλαμβάνουν πλέον την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη μέριμνα για τη μεταβίβαση σε συναφείς υπηρεσίες/φορείς, πέραν της αρμοδιότητας είσπραξης των διοδίων τελών στους σταθμούς των Μαλγάρων και του Ακτίου και του συνόλου των λοιπών αρμοδιοτήτων και εξουσιών που κατά διαστήματα εκχωρήθηκαν στην ΤΕΟ Α.Ε. Μέρος των παραπάνω αρμοδιοτήτων μεταβιβάζονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, μαζί με την αποκλειστική χρήση και διαχείριση κάθε στοιχείου της κινητής περιουσίας της εταιρίας.

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)» και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητές της θα ασκούνται εφεξής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ειδικότερα από Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών. Το αντικείμενο της παραπάνω οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, όπως αυτό καταγράφηκε κατά την αξιολόγηση των δομών του ΥΠΕΚΑ, παρουσιάζει συνάφεια, επικαλύψεις και ευκαιρίες για συνέργειες με το αντικείμενο και τις δράσεις της ΕΑΧΑ ΑΕ. Τα έργα και οι δράσεις της εταιρίας θα ενταχθούν στον συνολικό στρατηγικό και επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου με άμεσα οφέλη και συνέργειες.

Το «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)» και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται εφεξής κάποιες από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι λοιπές από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς τόσο το ΥΕΚΑΠ όσο και ο ΟΑΕΔ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα απαιτούμενα θεσμικά εργαλεία.

Το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και ορίζεται ότι οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται εφεξής από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο κρίθηκε, λόγω συνάφειας αντικειμένου, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας για τη συνέχιση άσκησης των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει και σημαντική δημοσιονομική εξοικονόμηση και αποφεύγεται η διασπορά διαθέσιμων δυνάμεων και ο κατακερματισμός ομοειδών αρμοδιοτήτων προαγωγής του πολιτισμού σε πλείονες φορείς.

Δύο Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών. Τα δύο Ινστιτούτα από καιρού στερούνται παντελώς οικονομικών πόρων – δεν λαμβάνουν καμίας μορφής επιχορήγηση ούτε έχουν ίδια έσοδα – και προσωπικού, βαρύνονται δε με υψηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας και ως αποτελούντα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητοι η βιβλιοθήκη τους και ο εξοπλισμός τους και να μπορέσουν, υπό άλλη νομική μορφή, τα δύο προς κατάργηση Ινστιτούτα να έχουν ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα, προβλέπεται η μετατροπή τους σε Εργαστήρια εντεταγμένα στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δεν θα βαρύνονται παρά με ελάχιστες με δαπάνες λειτουργίας και δεν θα διαθέτουν ίδιο προϋπολογισμό.

Οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ), με παράλληλη πρόβλεψη ότι οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε αντιστοίχως συνιστώμενα Τμήματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Επίσης, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου:

Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας» και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα.

Η «Κεντρική Αγορά Πατρών» και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα. Η ενέργεια αυτή παρέχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη δυνατότητα, ασκώντας απευθείας τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, να διασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και έλεγχο επί των σχετικών λειτουργιών όπως π.χ. στη διακίνηση των προϊόντων χονδρικού εμπορίου.

Επίσης, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου α. «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», β. «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» και γ. «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας» καθώς και η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.», χωρίς πρόβλεψη περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους, καθότι πρόκειται για φορείς που ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η σύστασή τους, εντούτοις ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων συγχωνευόμενα σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του Υπουργείου. Η εν λόγω ενέργεια κρίθηκε αναγκαία και σκόπιμη προς χάριν αφενός της εξοικονόμησης κονδυλίων και αφετέρου της ανάγκης εξορθολογισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας των καταργούμενων υπηρεσιών με στόχο την μέγιστη ανάπτυξη και την αποδοτικότερη αξιοποίηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για την ενίσχυση της Εθνικής ‘Αμυνας.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής ‘Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής ‘Αμυνας (Τ.Α.Α.) καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα, συγχωνευόμενα σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής ‘Αμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.), κατάργηση η οποία ειδικότερα συντελείται από τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού Λειτουργίας του νέου Φορέα.