Απίστευτοι διάλογοι στη Βουλή: “Είστε άτακτη μαθήτρια” – Σεξισμό εναντίον της καταγγέλλει η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Φραστικό επεισόδιο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης μεταξύ της Ζ. Κωνσταντοπούλου και τους Κ. Βιρβιδάκη και Αν. Νεράντζη, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί κάνοντας λόγο για “σεξιστικά υπονοούμενα”

 

Ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης ολοκληρώσει τις εργασίες της επί του νομοσχεδίου για την ανασύσταση της αστυνομίας, μεταξύ της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και του προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Βιρβιδάκη με αφορμή διαδικαστικά θέματα.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο, όταν ο κ. Βιρβιδάκης, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιο Νεράντζη να τον αντικαταστήσει δηλώνοντας αδυναμία να διευθύνει την συζήτηση ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε αναφορές που θεώρησε ότι περιείχαν, όπως είπε, σεξιστικά υπονοούμενα.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Βιρβιδάκης ανακοίνωσε την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής την ίδια ώρα με τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην έντονη διαμαρτυρία της κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Βιρβιδάκης αντέτεινε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην συζήτηση, καθώς δεν είχε έρθει η σειρά της για να πάρει το λόγο.

Κυριάκος Βιρβιδάκης (πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης): Παρακαλώ δεν έχετε το λόγο…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Ούτε εσείς τον έχετε…

Κυριάκος Βιρβιδάκης: Καινούργιο είναι αυτό;

Λίγο αργότερα και επειδή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να διαμαρτύρεται, ο κ. Βιρβιδάκης αποχώρησε από την έδρα καλώντας τον Αναστάσιο Νεράντζη να τον αντικαταστήσει.

Στο σημείο αυτό ξεκίνησε νέα αντιπαράθεση αυτή την φορά μεταξύ του κυρίου Νεράντζη και της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε κανένα θεσμικό ρόλο για να ανεβείτε στην έδρα. Οφείλατε να αρνηθείτε. Ανεβήκατε για να δημιουργήσετε πρόβλημα. Η ευθιξία είναι άγνωστη λέξη για εσάς όπως και η αρετή…»

Αναστάσιος Νεράντζης: «Την σοβαρότητα την εμπνέετε εσείς…»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα πρέπει να παρέμβει αυτοκλήτως για την περίπτωση σας ο πρόεδρος της Βουλής γιατί παραβιάζετε κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση την δεοντολογία…»

Αναστάσιος Νεράντζης: «θα σας διακόψω οριστικώς σε ένα λεπτό…»

Στο σημείο αυτό αντιδρούν βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Αναστάσιος Νεράντζης: «Αφήστε μην παρεμβαίνετε για να ολοκληρώσει. Ολοκληρώστε παρακαλώ…»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν θα διολισθήσω εγώ σε αυτό το επίπεδο… Ευτελίζετε την διαδικασία …τραγικό μου φαίνεται…»

Αναστάσιος Νεράντζης: «Προχωρήστε…»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Να μην μου απευθύνεστε…»

Αναστάσιος Νεράντζης: «Αργείτε πολύ στην ολοκλήρωση σας. Αν σας αφήσω μέχρι το πρωί θα μιλάτε…»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον πρόεδρο της Βουλής…»

Αναστάσιος Νεράντζης: «Τελειώνετε…»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτή η συμπεριφορά αντανακλά όλη την κυβέρνηση…. Μετά από τέτοιες προσβολές δεν θα παραμείνω στην αίθουσα. Θα αποχωρίσω… Μην χτυπάτε το κουδούνι. Δεν είστε γυμνασιάρχης…

Αναστάσιος Νεράντζης: «Είστε άτακτη μαθήτρια…»

Δημήτρης Κυριαζίδης (βουλευτής ΝΔ): «Είμαστε και νέοι άνθρωποι. Να την αφήσουμε να ολοκληρώσει…»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τα υπονοούμενα περί σεξισμού δεν μπορούμε να τα δεχόμαστε. Λείπει η κυρία Κατερίνα Παπακώστα (πρόεδρος Επιτροπής).

Βασιλική Κατριβάνου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Αισθάνθηκα ντροπή με τα σεξιστικά υπονοούμενα. Τελειώνετε, ολοκληρώνετε… Είναι το ύφος σας κύριε Κυριαζίδη…. Είναι πολύ βασικός όρος ο σεβασμός εδώ μέσα. Ο καθένας έχει την ευθύνη του. Σε άντρα συνάδελφο, αντίστοιχοι όροι δεν θα μπαίνανε. Ούτε τελειώστε ούτε ολοκληρώστε με γελάκι. Είναι αδιανόητο το τι βλέπουμε. Άκουσα διάφορα υποτιμητικά σχόλια, δεν μας αρμόζουν και θα ήθελα να είμαστε σε εγρήγορση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Βιρβιδάκης που ανέβηκε στην έδρα αφού αποχώρησε η κυρία Κωνσταντόπουλου, θέλησε όπως είπε, να δώσει εξηγήσεις για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, και επικαλέστηκε σχετικό άρθρο του κανονισμού που προβλέπει την αντικατάσταση του προεδρεύοντος από αρχαιότερο βουλευτή.