Νανο-σιδηρόδρομος οδηγεί τον καρκίνο στην καταστροφη

 

Νανο-σιδηρόδρομος οδηγεί τον καρκίνο στην καταστροφη

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν καρκινικές «ράγες» για να εξοντωθούν καρκινικούς όγκους, δηλαδή τους παρέσυραν σε τοξικά σημεία ή περιοχές του σώματος, όπου οι χειρουργοί μπόρεσαν να τους αφαιρέσουν με περισσότερη ασφάλεια.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Materials, ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια σχεδίασε ίνες λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα, δια των οποίων ο καρκίνος «ταξιδεύει» σε σημεία του σώματος.

Ο «σιδηρόδρομος» τον οποίον κατασκεύασαν οι επιστήμονες αποτελείται από νανοϊνες πιο λεπτές από μία ανθρώπινη τρίχα και πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία τον «επιλέγουν» για να εξαπλωθούν από το σημείο όπου έχουν εμφανιστεί.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να συρρικνώσουν σε πειραματόζωα όγκους του εγκεφάλου.

Το όλο εγχείρημα των επιστημόνων από το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech – GT) περιγράφεται στην επιθεώρηση «Nature Materials».

Οι ερευνητές του GT πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε γλοιοβλαστώματα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου που δύσκολα αντιμετωπίζεται, καθώς έχει την τάση να εξαπλώνεται μέσα στον εγκέφαλο.

«Τα καρκινικά κύτταρα φυσιολογικά προσαρτώνται στις φυσικές αυτές δομές για να φτάσουν σε άλλα σημεία του εγκεφάλου. Παρέχοντάς τους όμως μια ελκυστική εναλλακτική διαδρομή, με τις νανο-ίνες, μπορούμε με αποτελεσματικό τρόπο να ωθήσουμε τους καρκινικούς όγκους να μετακινηθούν σε άλλα σημεία του, που θα είναι ευκολότερο να τους αφαιρέσουμε χειρουργικά», εξηγεί ο Δρ Ραβι Μπελλαμκοντα.

Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε εργαστηριακούς δίσκους, διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων κατάφεραν επιτυχώς να προσαρτηθούν στις νανο-ίνες και έτσι οι όγκοι να εξαχθούν από τον εγκέφαλο των πειραματόζωων και να καταλήξουν σε ένα τοξικό τζελ, που τους κατέστρεψε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ο όγκος ήταν 93% μικρότερος στα πειραματόζωα στα οποία είχαν εμφυτευτεί οι νανο-ίνες, συγκριτικά με τους αρουραίους όπου οι όγκοι δεν υποβλήθηκαν σε κανένα θεραπευτικό σχήμα.

«Πρόκειται για μια εναλλακτική αντικαρκινική θεραπεία, όπου αντί να διοχετεύσουμε το φάρμακο στον όγκο, κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Μπορούμε να οδηγήσουμε τον όγκο στο σημείο που θέλουμε και είναι ευκολότερο να τον εξοντώσουμε, χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον κινδύνους για την υγεία του ασθενή», εξηγεί ο ερευνητής.