Άλλοι 60 πίνακες στο θησαυροφυλάκιο των Ναζί


Μονέ, Ρενουάρ και Πικάσο

Άλλοι 60 πίνακες στο θησαυροφυλάκιο των Ναζί

 

Η ανεκτίμητη συλλογή πινάκων που είχε στοιβάξει στο διαμέρισμά του ο γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που συνεργαζόταν με τους Ναζί είναι μεγαλύτερη απ’ όσο πίστευαν οι αρχές μέχρι σήμερα.

Σε ένα σπίτι που διατηρούσε ο 80χρονος Κορνέλιους Γκούρλιτ στο Σάλτσμπουργκ, οι αρχές βρήκαν και κατέσχεσαν άλλους 60 πίνακες, μεταξύ των οποίων και έργα των Μονέ, Ρενουάρ και Πικάσο.

«Ο Κορνέλιους Γκούρλιτ έλαβε οδηγίες να παραδώσει τα έργα στους εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν εάν έχουν κλαπεί. Ο πρώτος έλεγχος που έγινε ωστόσο δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα», είπε ο Στέφαν Χόλτσινγκερ, εκπρόσωπος του 80χρονου.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν κατασχέσει 1.400 έργα τέχνης από το διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μόναχο, πριν από δύο χρόνια. Ο πατέρας του ηλικιωμένου, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ήταν γνωστός έμπορος έργων τέχνης κατά τη ναζιστική περίοδο. Ορισμένα από τα έργα αυτά πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί ή ότι οι Εβραίοι ιδιοκτήτες τους υποχρεώθηκαν να τα πουλήσουν έναντι μικροποσών.