Τα δέκα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης

Με δωρεάν είσοδο
Τα δέκα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μελετάει κάποιος στη χώρα που πρόκειται να επισκεφτεί, είναι τα μουσεία της. Μπορεί σε μερικές χώρες τα εισιτήρια για τα μουσεία να κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά υπάρχουν και αυτά που παρέχουν ελεύθερη είσοδο.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υιοθετήσει ένα σχέδιο για τις «δωρεάν Κυριακές», κάθε πρώτη του μήνα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά τις μόνιμες συλλογές πολλών ιδρυμάτων, ενώ άλλες προσφέρουν δωρεάν είσοδο άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Φυσικά υπάρχουν ακόμη μουσεία, στα οποία η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα 10 δωρεάν μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, όπως τα επέλεξε ο Guardian και αναμετέδωσε το newsbeast:

 

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Παρίσι (Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris)


 

Δεν είναι το Pompidou, όμως το μουσείο μοντέρνας τέχνης του Παρισιού διαθέτει μια αξιοζήλευτη συλλογή με περισσότερα από 9.000 έργα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα.

Το 2010 σημειώθηκε η «ληστεία του αιώνα», με πέντε αριστουργήματα των Picasso, Matisse, Braque, Modigliani και Léger να «κάνουν φτερά».Η αξία τους υπολογίστηκε σε πάνω από 97 εκατομμύρια ευρώ και το «μυστήριο» της κλοπής δε λύθηκε ποτέ. Ωστόσο στη συλλογή του μουσείου, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο της δεκαετίας του 1930, μπορείτε ακόμη να θαυμάσετε μια τεράστια συλλογή από αξιόλογα έργα τέχνης.

• Τρίτη – Κυριακή: ανοιχτό από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 το απόγευμα. Κλειστό τις Δευτέρες και τις δημόσιες αργίες.

 

Amsterdam Stadsarchief, Άμστερνταμ


Το Amsterdam’s Stadsarchief (αρχείο της πόλης) στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτίριο, που αρχικά αποτελούσε την έδρα μιας τράπεζας επενδύσεων. Η έκθεση «Treasures of Amsterdam» αποτελείται από μια συλλογή από αντικείμενα τέχνης που «εξιστορούν» όλη την ιστορία της πόλης.

• Τρίτη – Παρασκευή: ανοιχτό από τις 10 π.μ. μέχρι τις 5 το απόγευμα, Σάββατο – Κυριακή: 12 – 5 μ.μ.

 

Berlin Wall Memorial, Βερολίνο


Ενώ το φάντασμα του Τείχους του Βερολίνου εξακολουθεί να στοιχειώνει την πόλη, το μνημείο αυτό και μουσείο, είναι το καλύτερο μέρος για να μάθει κανείς την ιστορία του τσιμεντένιου τείχους που κάποτε χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνει ο αρθρογράφος.

• Ανοιχτά Δευτέρα-Κυριακή: 8 π.μ.-10 μ.μ. Το Visitor Centre είναι ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή 9.30 π.μ.-7.μ.μ. (από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη μέχρι τις 6 μ.μ.)

 

National Museum, Κοπεγχάγη


Η ιστορία της Δανίας από τους προϊστορικούς χρόνους εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο σε μια εντυπωσιακή συλλογή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χιλιάδες αντικείμενα, που αποτυπώνουν πώς ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων πολλά χρόνια πριν και πώς άλλαξε η ζωή στην ύπαιθρο από το 1660.

Τα παιδιά θα το λατρέψουν, καθώς υπάρχει ένα «παιδικό τμήμα», όπου μπορούν να ντυθούν με περίεργα κοστούμια και να «παίξουν» τους Βίκινγκς.

• Ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Το παιδικό μουσείο κλείνει στις 4:30 μ.μ.

 

Berardo Collection Museum, Λισαβόνα


Μια πρόσφατη, και πολύ εντυπωσιακή, προσθήκη στη λίστα με τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Λισαβόνας είναι το μουσείο Berardo, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2007. Περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης όπως των Warhol, Pollock και Lichtenstein, καθώς επίσης και των Picasso, Baco και Dali.

• Ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή: 10 π.μ.-7 μ.μ.

 

Musée des Beaux-Arts, Νίκαια


Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Νίκαιας στεγάζεται μέσα σε μια έπαυλη μιας πρώην ουκρανής πριγκίπισσας. Το κτίριο από μόνο του αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα.

Αφού περάσετε την τεράστια σιδερένια πύλη, και διασχίσετε τους πανέμορφους κήπους θα βρεθείτε μπροστά σε μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του ρεαλισμού, ρομαντισμού και συμβολισμού, όπως των Monet και Rodin.

• Ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή 10 το πρωί με 6 το απόγευμα.

 

Museo del Prado, Μαδρίτη


Το Πράδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι απλά τεράστιο και αποτελεί πραγματικά μοναδική ευκαιρία για όσους βρεθούν στην πόλη μια επίσκεψη σε αυτό (ελεύθερη είσοδος τα απογεύματα). Αν μάλιστα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, καλύτερο θα ήταν να αφιερώνετε κάθε απόγευμα σε μια διαφορετική πτέρυγά του.

• Ελεύθερη είσοδος Δευτέρα-Σάββατο από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα. Κυριακές και γιορτές από τις 5 μέχρι τις 7.

 

Florence Nightingale Museum, Κωνσταντινούπολη


Δε μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο αυτό, παρά μόνο αν έχετε κανονίσει ραντεβού μέσω φαξ τουλάχιστον 48 ώρες πριν. Παρά την γραφειοκρατία αυτή, αξίζει τον κόπο.

Χτίστηκε το 1799 και αποτελούσε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου η Nightingale και οι μαθητές της ανέπτυξαν τεχνικές νοσηλευτικής που σηματοδότησαν την ιστορίας της ιατρικής. Οι ξεναγοί είναι συνήθως νεαροί στρατιώτες που εκτίουν τη θητεία τους.

• Για να κανονίσετε ραντεβού πρέπει να στείλετε φαξ στο +90 216 553 1009 ή +90 216 310 7929 τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επίσκεψή σας, δηλώνοντας την ημέρα και ώρα άφιξης καθώς επίσης και μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας.

 

Museo Storico della Liberazione, Ρώμη


Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το κτίριο αυτό που βρίσκεται στη Via Tasso της ιταλικής πρωτεύουσας, καταλήφθηκε από γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες το χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους.

Τώρα έχει μετατραπεί σε μουσείο και τα δωμάτια που κάποτε λειτουργούσαν ως κελιά φυλακής για τους πολιτικούς κρατούμενους, έχουν αφιερωθεί στη μνήμη εκείνων που συνελήφθησαν.

• Ανοιχτό Τρίτη – Κυριακή: 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή ανοιχτό και από τις 3.30 μ.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ.

 

Reykjavik Museum of Photograph, Ρέικιαβικ


Το μουσείο φωτογραφίας του Ρέικιαβικ διαθέτει μια τεράστια συλλογή 5 εκατομμυρίων φωτογραφιών, οι οποίες χρονολογούνται από το 1870.

• Δευτέρα – Πέμπτη από το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, Παρασκευή από το μεσημέρι μέχρι τις 8 μ.μ. και τα σαββατοκύριακα από τη 1.00 μ.μ. μέχρι τις 5 το απόγευμα.