Εconomist: “Koυρέψτε το χρέος αλλιώς ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία”

ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ “ΤΕΡΑΣ” ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΙΚΑ;

Για τον Εconomist όσο καθυστερεί η διαγραφή χρέους τόσο πιο κοντά έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Με τον Κέρβερο «ο οποίος παγιδεύει την χώρα μέσα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο», παρομοιάζει την Τρόικα το οικονομικό περιοδικό «The Economist» το οποίο σε σημερινό δημοσίευμά του, ασκεί σκληρή κριτική στους εκπροσώπους των δανειστών μας.

«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος είναι ένα σκυλί με τρία κεφάλια το οποίο φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι το τρικέφαλο σκυλί που παγιδεύει την χώρα στον οικονομικό υπόκοσμο».

Τα παραπάνω αναφέρει το περιοδικό και κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αλλαγής του θεσμού της Τρόικας, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, θέλοντας να δείξει πόσο πολύ απεχθάνονται οι Έλληνες αλλά και οι Πορτογάλοι τους τροικανούς ο Economist αναφέρει ότι στην Αθήνα, ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποκαλούν τους ελεγκτές «δολοφόνους», ενώ στη Λισαβόνα, φωνάζουν συνθήματα όπως «Fuck the troika».

«Ως φρουρός των δανειστών που είναι, η Τρόικα δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή», γράφει το περιοδικό, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα: «Μήπως το ”τέρας” τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το “τέρας” έτσι και αλλιώς»;

Ο Economist αναφέρεται στη συνέχεια στην έρευνα που διεξάγεται για τον ρόλο της τρόικας, τονίζοντας ότι η πιο «πικρή» κριτική γίνεται στην Ελλάδα αφού -όπως τονίζει- «υπάρχει κάποιος λόγος».

Σύμφωνα με το περιοδικό ο λόγος αυτός είναι η ανεργία η οποία έχει εκτιναχθεί στο 27% αλλά και η αυξανόμενη ύφεση, ενώ αναφερόμενο στις προστριβές και τις διαφωνίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σημειώνει πως «η περίοδος της διαφωνίας είναι περίεργη, καθώς η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ε.Ε. και η αποδυναμωμένη της κυβέρνηση ρισκάρει τον εξευτελισμό στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της Τρόικα».

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι εάν οι Ευρωπαίοι πραγματικά επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ανέλθει ποτέ στην εξουσία, τότε η καλύτερη λύση είναι μία: Η άμεση διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους!