Επίθεση Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Κινήματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε έντονη κριτική στη ΔΗΜΑΡ, την οποία ωστόσο κάλεσε εκ νέου να συμμετέχει στη διαδικασία συγκρότησης της «κεντροαριστεράς» και του ψηφοδελτίου του συνεργατικού σχήματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το δίλημμα είναι «αν η χώρα θα ολοκληρώσει με ασφάλεια, τη μόνη εφικτή και υπαρκτή στρατηγική που οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο ή αν θα κάνει μια άλλη αβέβαιη, μη περιγραφόμενη και μη προτεινόμενη επιλογή που ακυρώνει τις θυσίες και οδηγεί ξανά στην αρχή για να ξανακάνουμε από χειρότερο σημείο τις ίδιες θυσίες», σε έναν «λαβύρινθο χωρίς να υπάρχει έξοδος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση ότι επενδύει ανοικτά στην καταστροφή και την εξανέμιση των προσπαθειών της χώρας. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εμμονική διεκδίκηση της κατάληψης της εξουσίας, με διαρκή στρατηγική εφόδου που γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς επίσης και για άκρατη δημαγωγία. Είπε ακόμη ότι η εσωτερική κατάσταση χαρακτηρίζεται από «πρώιμη αλαζονεία νέων ή παλαιών φορέων που περνούν την περίοδο μικρομεγαλισμού τους».

Ασκώντας κριτική στη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι η «αντιφατική» της στάση, εσχάτως αποσαφηνίζεται σε «αντικυβερνητική» και ότι «μας “βγαίνει” από τα αριστερά, επικαλούμενη ζητήματα ηθικής».

Όσον αφορά στο ζήτημα της συμπαράταξης ενόψει των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το κόμμα προχωρά με τις αποφάσεις της πρόσφατης ΚΠΕ, χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονεία, ζητώντας ωστόσο από όλες τις συνεργαζόμενες δυνάμεις σεβασμό της υπόσταστης του ΠΑΣΟΚ, της ιστορικής πορείας του και του σημερινού ρόλου του.