Σόιμπλε: Ο Ρεν είπε ανοησίες

«Ανοησία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την άποψη που διατύπωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ Όλι Ρεν, για τον οποίο ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα καταστήσει την αναγκαία επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δυσκολότερη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι θα πάρει αποστάσεις από τον Φινλανδό επίτροπο Ρεν, εάν πράγματι αυτή είναι η άποψη που εκφέρει με τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματούχος της ΕΕ.

«Όχι, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη διότι θα σήμαινε ότι η Ευρώπη λειτουργεί μόνο στη βάση της αστάθειας και του πληθωρισμού. Αυτό είναι ανοησία», είπε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Ρεν.

Σε ό,τι αφορά τον Ρεν «δεν είμαι πλέον σίγουρος εάν και κατά πόσον μιλάει με την ιδιότητα του Επιτρόπου ή κάποιου ο οποίος κάνει προεκλογική εκστρατεία. Εάν μίλαγε ως επίτροπος, θα έπαιρνα σαφώς τις αποστάσεις μου. Εάν λέει ανοησίες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, πρέπει να πω: “είναι καλύτερα να ψηφίσετε το δικό μου κόμμα”».

«Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να την καταστήσει πιο δύσκολη εάν αυτός ο χαμηλός πληθωρισμός προκαλείται από έναν πολύ χαμηλό δομικό πληθωρισμό», ανέφερε ο Ρεν.

«Προκειμένου να επιτύχουμε στην διαδικασία επανεξισορρόπησης όλης της ευρωζώνης, ο μέσος πληθωρισμός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο στόχο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ», επέμεινε ο επίτροπος.

«Νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διεθνή οικονομία γνώριζαν ότι είχαμε μερικά προβλήματα σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες», είπε ο Σόιμπλε. «Μερικές φορές υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι. Η Αργεντινή διαφέρει από την Ινδονησία και στην Τουρκία υπάρχουν μερικοί ειδικοί λόγοι που όλοι γνωρίζουμε, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα διευθετήσουν όλα αυτά, ότι θα επιτύχουν», πρόσθεσε. «Επίσης, οι εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να μην επικεντρωνόμαστε πλέον στη νομισματική πολιτική για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», και ότι «η συρρίκνωση της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που ασκεί η Fed θα συνεχιστεί προσεκτικά, αλλά συνεχώς».

Στρεφόμενος στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε έκρινε ότι η Γαλλία προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο προκάτοχός του Μάριο Μόντι έκαναν σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

«Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία έλεγα πάντα ότι η Γαλλία θα κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, και είχα δίκιο. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό αυτό που αποφάσισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και είμαι επίσης σίγουρος ότι η Ιταλία θα πράξει αυτό που είναι απαραίτητο». Ο Σόιμπλε έκανε ακόμη δημόσια μια προτροπή προς την Ιταλία να μεταρρυθμίσει το εκλογικό της σύστημα.

«Η Ιταλία έχει ένα πολιτικό πρόβλημα, το γνωρίζουμε αυτό. Η Ιταλία επίσης χρειάζεται να μεταρρυθμίσει το εκλογικό της σύστημα και μόλις η πολιτική αστάθεια ξεπεραστεί και έχουν επιτύχει πρόοδο τότε η Ιταλία θα είναι περισσότερο σε θέση να καταλήξει στις αναγκαίες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής», υποστήριξε.

Στρεφόμενος στο εσωτερικό της Γερμανίας ο Σόιμπλε δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2015 για πρώτη φορά από το 1969 και ότι θα επιτύχει την δομική δημοσιονομική προσαρμογή το 2014, αν και υπολόγισε ότι λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων που προέβλεψε ότι δεν θα επαναληφθούν η Γερμανία θα χρειαστεί καθαρό δανεισμό 8,5 δισεκ. ευρώ φέτος.

«Υπάρχουν πάντοτε κίνδυνοι αλλά είμαστε αποφασισμένοι και αυτό είναι που συμφωνήσαμε. Φέτος θα έχουμε ένα καθαρό δημόσιο χρέος αλλά δεν θα έχουμε πλέον διαρθρωτικό έλλειμμα. Την επόμενη χρονιά θέλουμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά χωρίς νέο δανεισμό. Αυτό είναι φιλόδοξο αλλά θα επιτύχουμε», είπε.