Νεό φάρμακο φέρνει ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

 

Θα αρχίσει να χορηγείται σε περίπου πέντε χρόνια
Νεό φάρμακο φέρνει ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

 

Ελπίδα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη δίνει νέο φάρμακο που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία και σταματά εγκαίρως την εξέλιξη της ασθένειας, προτού κάνει μετάσταση.

Το φάρμακο περιέχει μια πρωτεΐνη που μπλοκάρει τους υποδοχείς μιας ορμόνης που ενισχύει την ανάπτυξη των όγκων. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Oncotarget, η ανάπτυξη των όγκων ενισχύεται από την έκθεση σε ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η οποία συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς, που αποτελούν στόχο των θεραπειών που χορηγούνται σήμερα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι όγκοι που σχηματίζονται εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη συνήθως δεν απειλούν τη ζωή, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις εξαπλώνονται πολύ γρήγορα σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας τον θάνατο.

Το νέο φάρμακο, το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου με τη χρήση καρκινικών κυττάρων του προστάτη, εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, ενώ σύμφωνα με τις εργαστηριακές έρευνες αυτό επιτυγχάνεται ακόμη και σε περιπτώσεις που οι συμβατικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Όπως ανέφερε η δρ Charlotte Bevan, είναι πολύ πιθανό το φάρμακο να αρχίσει να χορηγείται στους ασθενείς σε περίπου πέντε χρόνια. Οι θεραπείες που έχουν σήμερα οι ειδικοί στη διάθεσή τους συνήθως αποδεικνύονται ανεπαρκείς μετά από διάστημα δύο ετών.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εντοπίζεται όταν έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, επειδή τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα.