Νανοσωματίδια καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα

Νανοσωματίδια καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα

 

Ελπίδα για την άμεση καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων κατά τη διαδικασία της μετάστασης δίνει μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ δημιούργησαν μια μέθοδο εισαγωγής νανοσωματιδίων στον οργανισμό, τα οποία παραμένουν στο αίμα και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με την πρώτη επαφή, αποτρέποντας έτσι τη μετάσταση.

Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν μια πρωτεΐνη που υπάρχει ήδη σε πειραματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και άλλες πρωτεΐνες που έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται σε άλλα σωματίδια, δημιουργώντας έτσι μικροσκοπικά σφαιρίδια.

Όταν οι επιστήμονες τα εισήγαγαν στο αίμα, διαπίστωσαν ότι αυτά προσκολλήθηκαν στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία κατά τη ροή του αίματος «συγκρούονται» με καρκινικά κύτταρα που έχουν αποκολληθεί από τον βασικό όγκο στην προσπάθειά τους να εξαπλωθούν.

Η επαφή τους με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη τα οδήγησε στον θάνατο, γεγονός που παρατηρήθηκε τόσο στο αίμα των πειραματόζωων, στα οποία δοκιμάστηκε η νέα μέθοδος, όσο και στο αίμα των ανθρώπων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Michael King, είπε στο BBC ότι τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν σε διάστημα μόλις δύο ωρών, γεγονός που φαίνεται ότι θα εξαλείψει τις μεταστάσεις, εξαιτίας των οποίων προκαλείται περίπου το 90% των θανάτων στους ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, παρόλο που τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλά, η νέα μέθοδος δεν θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς σύντομα.