«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε»

Ενθαρρυντικά μηνύματα προς την Αθήνα στέλνει ο Β. Σόιμπλε εν όψει της ανάληψης της προεδρίας στην ΕΕ από την Ελλάδα. Κάνει λόγο για επανεξέταση του ενδεχόμενου οικονομικής στήριξης, εφόσον τηρηθούν οι γνωστοί όροι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να «εγκαταλείψουν την Ελλάδα» ανοίγοντάς της την πόρτα σε νέα βοήθεια και χαρακτηρίζοντας την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ ως «μεγάλη ευκαιρία».

«Το μέλλον του στην Ευρώπη»

Ο Σόιμπλε στο πλευρό της καγκελαρίου

Ο Σόιμπλε στο πλευρό της καγκελαρίου

Η προεδρία (στην ΕΕ) θα δείξει στον ελληνικό λαό ότι το μέλλον του ανήκει στην Ευρώπη», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που θα δημοσιεύσει αύριο η εφημερίδα Bild, τμήματα της οποίας δόθηκαν ήδη από σήμερα στη δημοσιότητα. «Αυτή η αποστολή αποτελεί πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης, υπερηφάνειας, η προεδρία στην ΕΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την Ευρώπη», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικρίθηκε πολλές φορές στο παρελθόν για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Βοήθεια υπό όρους

Στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο

Στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης ο Σόιμπλε είπε ότι «στα μέσα του χρόνου θα αποφασίσουμε εάν θα βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα. Εάν η χώρα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εκπληρώσει τους όρους που ήδη γνωρίζουμε, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε», τόνισε. Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο έλληνας ομόλογός του Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται την ώρα που η κατοικία τους γερμανού πρέσβη στην Αθήνα γίνεται στόχος επίθεσης, σημειώνει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: dw.de
Ειρήνη Αναστασοπούλου, afp
Υπεύθ. Σύνταξης Δήμητρα Κυρανούδη