Τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι της τραπεζικής ένωσης λόγω της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς . Στην Σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία συζητήθηκε και η οικονομική και νομισματική πολιτική της Ένωσης, ο πρόεδρος προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι “όσο πιο αργό και αναποτελεσματικό είναι το σύστημα, τόσο πιο πολύ θα κοστίσει σε όλους μας”.
Ο πρόεδρος του ΕΚ στην ομιλία του δήλωσε ότι για να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν εγκαίρως οι απαραίτητες αποφάσεις όταν μία τράπεζα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. “Αν δεν είναι δυνατό να κλείσει μια τράπεζα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, για να μην γίνουν μαζικές αναλήψεις σε όλες τις τράπεζες, τότε το σύστημα είναι υπερβολικά πολύπλοκο”, τόνισε ο κ. Σούλτς και συνέχισε λέγοντας ότι τον κεντρικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι “αδιαφανή όργανα με αδιαφανή συμφέροντα γιατί διαφορετικά θα βρεθούν στο “η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε”.
Ο πρόεδρος του ΕΚ επέκρινε επίσης το υφιστάμενο σχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης χρεοκοπημένων τραπεζών προσωρινά βασισμένου σε αμιγώς εθνικά κονδύλια: αυτό σημαίνει, τόνισε ότι τελική σανίδα σωτηρίας θα είναι και πάλι ο φορολογούμενος κι αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη βασικότερη αρχή της τραπεζικής ένωσης που είναι ότι οι τράπεζες οφείλουν να είναι υπεύθυνες για τη διάσωση των τραπεζών”.
Επιπλέον, ο κ. Σουλτς πρότεινε τη βελτίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών: “πιστεύουμε ότι η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος στο ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν για να βελτιωθεί και η αποδοχή του εξαμήνου άρα και η επιτυχής εφαρμογή του”