Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πρόθυμος να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς οι διατάξεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Αντιδράσεις από βουλευτές της δικομματικής
Διακόπηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής λόγω των έντονων διαφωνιών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της δικομματικής για τη ρύθμιση που αφορά στους πλειστηριασμούς. Κύρια ένσταση αποτελεί το γεγονός ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και άλλες άσχετες διατάξεις όπως για τη ΛΑΡΚΟ και το ΤΑΙΠΕΔ.
Έτσι η επιτροπή διέκοψε μέχρι νεοτέρας τη συζήτηση μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Δήλωση ότι προτίθεται να αποσύρει τις διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Κάτι που τελικά οδήγησε στην υποχώρηση της κυβέρνησης.
Είχαν προηγηθεί διακομματικές ενστάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που συζητά το επίμαχο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις για τις οποίες επείγει η ψήφισή τους από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, μόλις εκείνος προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Η επιτροπή διέκοψε τη συζήτηση μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών, την προστασία των δανειοληπτών και διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφιστεί το Σάββατο από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγηθεί δεκάωρη συζήτηση.
Αποσύρονται, από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, οι διατάξεις που δεν πρέπει να εφαρμοστούν από το 2014 και όσες δεν είναι μνημονιακές δεσμεύσεις
Ο κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε εν τέλει ότι “οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος”.
Σημείωσε, όμως, ότι κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών απαιτεί ρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και γι’ αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος.
“Οι προθεσμίες αποτελούν δημόσιο κείμενο” δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να μην ξεχνούν ότι η χώρα μας τελεί “σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης”.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης σκιαγράφησε και τα λοιπά θέματα για τα οποία πρέπει άμεσα να ψηφίσει η Ολομέλεια και αφορούν στις διατάξεις για τον ΦΠΑ, τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τις αναπηρικές συντάξεις και τις διατάξεις που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την ΛΑΡΚΟ και τον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος).
Προηγουμένως, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης (Ντόρα Μπακογιάννη, Φεβρωνία Πατριανάκου, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Ιωαννίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος,) που έλαβαν τον λόγο, επισημαίνοντας ότι τα όριά τους έχουν εξαντληθεί και ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να επιμείνει σε διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να συζητηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Με φράσεις, όπως “δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη διαδικασία για τον απίθανο γραμματέα δημοσίων εσόδων”, όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην Επιτροπή
– Ντόρα Μπακογιάννη: “Οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης”
– “Απίθανο” χαρακτήρισε τον Χάρη Θεοχάρη η Φεβρωνία Πατριανάκου
– “Η Κυβέρνηση δεν σέβεται την λειτουργία του κοινοβουλίου” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης
– Να μην κλείσει η Βουλή μέχρι τα Φώτα για να έχουμε χρόνο, ζήτησε η Φωτεινή Πιπιλή.
Αιχμηρότερες ενστάσεις για το σύνολο των διατάξεων που εισάγονται με αυτή τη διαδικασία, πρόβαλαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το κοινοβούλιο σύρεται από την κυβέρνηση και εξευτελίζεται, τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, Τέρενς Κουίκ και άλλους να λένε ότι “έχει γίνει χωματερή νομοσχεδίων η Βουλή”, το ΚΚΕ με την Διαμάντω Μανωλάκου να ζητά απόσυρση, μιλώντας για ρυθμίσεις αρπαγής της λαϊκής κατοικίας, την Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) να επισημαίνει την ανάγκη να συζητηθούν διεξοδικά όσες διατάξεις δεν επείγει η ψήφισή τους, τον Ηλ. Παναγιώταρο (ΧΑ) να μιλά για παράνομο νομοσχέδιο και τον Μάρκο Μπόλαρη αλλά και τον Μίμη Ανδρουλάκη να λένε ότι “δεν θα σταθείτε στο Κοινοβούλιο αν περάσει αυτό το πράγμα”