Ιατρικό γεγονός: Η πρώτη επιτυχής αποκατάσταση μαστού με ρομπότ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η αποκατάσταση μαστού έπειτα από μαστεκτομή με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας στο “Ερρίκος Ντυνάν”. Αναλυτικά η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε

Πρωτοποριακή επέμβαση με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την αποκατάσταση μαστού έπειτα από μαστεκτομή.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που έγινε από ιατρική ομάδα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε 26χρονη ασθενή η οποία είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή και ακτινοβολία, μεταφέρθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς από την πλάτη προς τον μαστό με τη χρήση δύο τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Το ρομποτικό μέρος της επέμβασης διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί απώλεια αίματος, ενώ η ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο τη μεθεπόμενη ημέρα του χειρουργείου αφού μετεγχειρητικά παρουσίασε ελάχιστο πόνο και κανένα μετεγχειρητικό πρόβλημα.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανορθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ιωάννης Μπίτζος, ο οποίος εφάρμοσε τη νέα μέθοδο, η καινοτόμος ρομποτική τεχνική επιτρέπει την παρασκευή (αποκόλληση) του μυός μέσω δύο τομών ενός εκατοστού και με τη χρησιμοποίηση τμήματος της ήδη υπάρχουσας τομής της μαστεκτομής τοποθετούνται τρεις ρομποτικοί βραχίονες ο ένας εκ των οποίων φέρει την εσωτερική κάμερα.

Με αυτή τη τεχνική καταργούνται οι εμφανείς τομές, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής, ταχύτερη ανάρρωση με βραχύτερη νοσηλεία και πιο σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, επισήμανε ο κ. Μπίτζος.

Σημείωσε επίσης ότι βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και χειρουργικής ομάδας. «Η επέμβαση πραγματοποιείται από τον χειρουργό καθώς το ρομποτικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που προσφέρει στον χειρουργό άριστη πρόσβαση με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο», τόνισε ο κ. Μπίτζος.

Η τεχνική αναπτύχθηκε την τελευταία τριετία στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ και στην Ελλάδα η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που παραχωρήθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι θεραπευτικό βήμα και όχι πράξη αισθητικής, επισήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Μαστού του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Αθανάσιος Πολυχρόνης, ενώ μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής μεθόδου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στην ασθενή. «Η ψυχολογική στήριξη μιας γυναίκας στην οποία έχει διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού είναι σημαντικότατος παράγων. Μαζί με τη θεραπεία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αποκατάστασης της υγείας της ασθενούς».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεγάλη σημασία της αποκατάστασης μαστού, δηλαδή της δημιουργίας νέου μαστού μετά από μαστεκτομή, έχει αποδειχθεί ότι, πέρα από την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών, συχνά βελτιώνεται ακόμη και η πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.

Πηγή: ΑΠΕ