Οι Ουκρανοί κατηγορούν για εσχάτη προδοσία τον πρόεδρο της χώρας

Οι Ουκρανοί κατηγορούν για εσχάτη προδοσία τον πρόεδρο της χώρας

 

Μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών τους που συνέρρευσαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς κατηγορώντας τον για «εσχάτη προδοσία» εξαιτίας της άρνησής του να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απαιτούμε την παραίτηση του Γιανούκοβιτς» δήλωσαν μπροστά σε πλήθος δέκα χιλιάδων υποστηρικτών τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών της κινητοποίησης (5.000 διαδηλωτών κατά τις ανακοινώσεις της αστυνομίας).

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή» και «Επανάσταση».

Σε μικρή απόσταση είχαν αναπτυχθεί εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, μετά τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής.

«Ζητάμε από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου και να διεξαχθούν εκλογές πριν από το 2015» δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

«Η υπονόμευση της υπογραφής της συμφωνίας συνιστά εσχάτη προδοσία. Θα κάνουμε τα πάντα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Θα πρέπει να ενωθούμε για να το πετύχουμε» είπε από την πλευρά του ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο γνωστός πρωταθλητής της πυγμαχίας που είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος Ούνταρ και έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

«Μας έκλεψαν την ελπίδα μας, την ελπίδα να ζήσουμε σε μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη χώρα, να νικήσουμε τη διαφθορά, να έχουμε δίκαια δικαστήρια» τόνισε.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επέστρεψαν αργά την Παρασκευή στο Κίεβο από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου είχαν μεταβεί για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στο περιθώριο της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.