Ουκρανία: Απεργία πείνας ξεκινά η Γ. Τιμοσένκο Διαδηλώσεις στο Κίεβο

 

 

Ουκρανία: Απεργία πείνας ξεκινά η Γ. Τιμοσένκο

 

Η κρατούμενη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο σήμερα Δευτέρα κήρυξε επαόριστον απεργία πείνας, απαιτώντας από τις ουκρανικές Αρχές να υπογράψουν τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ στη Σύνοδο κορυφής για την «Ανατολική εταιρική σχέση» στη Βίλνα στα τέλη Νοεμβρίου.

«Κηρύσσω επαόριστον απεργία πείνας με την απαίτηση προς τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης και τη συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», – ανέφερε ο υπερασπιστής της πρώην πρωθυπουργού Σεργκέι Βλάσενκο, αναγνώσκοντας την επιστολή της Τιμοσένκο, σε ομιλία του σε συλλαλητήριο προς τους υποστηριχτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας στο Κίεβο.

Την Παρασκευή η Τιμοσένκο είχε καλέσει τους πολίτες της χώρας της να βγουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να μην υπογραφεί σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας – Ε.Ε.

«Καλώ όλο το λαό να αντιδράσει σαν να επρόκειτο για πραξικόπημα, δηλαδή να βγει στους δρόμους» ανέφερε στην επιστολή της.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε σήμερα να επικρατήσει «ειρήνη» στην Ουκρανία. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ώρα που περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωναν στο Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους.

«Επιθυμώ η ειρήνη και η ηρεμία να κυριαρχήσουν στη μεγάλη ουκρανική μας οικογένεια», επισήμανε ο Γιανουκόβιτς. «Σήμερα θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημιουργία μας κοινωνίας ευρωπαϊκών προτύπων στην Ουκρανία και οι πολιτικές μου ήταν και εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με αυτή τη γραμμή», πρόσθεσε. «Μερικές φορές αναγκάζομαι να λάβω δύσκολες αποφάσεις και κινδυνεύω να μην είμαι κατανοητός (…) Όμως δεν κάνω ποτέ τίποτα εις βάρος της Ουκρανίας και του λαούς της, θέλω ο κόσμος να το ξέρει αυτό», υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η πολιτική ένταση στην Ουκρανία έχει οξυνθεί μετά την απόφαση τουΓιανουκόβιτς, να αναστείλει την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε, και να στραφεί εκ νέου σε σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο την Κυριακή, με συγκρούσεις να ξεσπάνε τη Δευτέρα όταν ευρωπαϊστές διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της κυβέρνησης και απωθήθηκαν από την αστυνομία με γκλομπ και δακρυγόνα.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Ουντάρ και παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από τους διαδηλωτές τη διατήρηση της πίεσης κατά του καθεστώτος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όσο η συμφωνία δεν υπογράφεται. Θα ζητήσουμε την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης και την παραίτησή της», δήλωσε την Κυριακή, μπροστά στους διαδηλωτές, ο Βιτάλι Κλίτσκο.