Πού θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο

Από ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ θα γίνουν απολύσεις το 2014 – Η “λίστα” Μητσοτάκη

 

Στα υπουργεία έχει κατατεθεί το σχέδιο του Κυρ.Μητσοτάκη για περικοπές προσωπικού στο Δημόσιο, βάσει της υποχρέωσης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο προβλέπει περικοπή προσωπικού έως και 10% σε ορισμένους φορείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύει να ολοκληρωθεί το σχέδιο των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου και άλλων 11.000 έως το τέλος του 2014.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει την περικοπή του προσωπικού σε ορισμένους φορείς σε ποσοστό που θα φθάνει ως το 10%.

Συγκεκριμένα, εφόσον το σχέδιο καρποφορήσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει στην απόλυση έως και 5.000 υπαλλήλων, οι οποίοι, αν προστεθούν στις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αρκούν για να καλύψουν τους στόχους της διετίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργείο Υποδομών έχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες με 12.708 άτομα προσωπικό. Πρώτη στη λίστα η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ (1.689).

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων, στην ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει προσωπικό στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη «Δήμητρα», ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ΑΕ, όπως τη ΜΟΔ και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Αλλά και στο ΥΠΕΚΑ ζητούνται περικοπές στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δεν τίθεται θέμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, αλλά απευθείας απόλυσης.

“Δρομολόγιο” απολύσεων στις συγκοινωνίες

Νέο καυτό μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση με τις συγκοινωνίες, καθώς το 2014 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν έως και 1.200 απολύσεις από τη μείωση των δομών στους οργανισμούς του υπουργείου Μεταφορών στο πλαίσιο των 11.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2014.

Παράλληλα με το “κλείσιμο” μικρών και μεσαίων οργανισμών που αποκαλύπτει το “Έθνος της Κυριακής”, που θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αξιολόγηση, αλλά και την απομάκρυνση υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν 8 μήνες σε διαθεσιμότητα και δεν θα καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, η κυβέρνηση στοχεύει, μέσω της μείωσης των δομών στους φορείς των συγκοινωνιών, να απολύσει έως και 1.200 υπαλλήλους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 11.000 απολύσεων το 2014.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από την αξιολόγηση των 12.000 εργαζομένων στους οργανισμούς των συγκοινωνιών που εποπτεύει το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμάται ότι θα επέλθει μείωση του προσωπικού έως και 10% (1.200 εργαζόμενοι).

Το μεγαλύτερο φορτίο των απολύσεων θα σηκώσουν η ΣΤΑΣΥ ΑΕ (Τραμ, Ηλεκτρικός, Μετρό), στην οποία εργάζονται 2.480 υπάλληλοι, και ο ΟΣΕ ΑΕ (Λεωφορεία και Τρόλεϊ), που απασχολεί περίπου 6.500 εργαζομένους.

“Ξαφνικός θάνατος” σε 15 δημόσιους οργανισμούς

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Έθνους της Κυριακής” η κυβέρνηση εξετάζει το δεχόμενο να βάλει λουκέτο στους παρακάτω οργανισμούς που απασχολούν συνολικά 150 εργαζομένους:

• Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ),

• Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ),

• Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

• Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

• Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ)

• Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας

• Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»

• Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου

• Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

• Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών

• Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής

• Κεντρική Αγορά Πατρών

• Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας

• Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας

• Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ