Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που επουλώνει τις πληγές

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που επουλώνει τις πληγές

 

Ένα γονίδιο που συμβάλλει καθοριστικά στην αποκατάσταση του ιστού μετά από τραυματισμούς και χειρουργικές επεμβάσεις εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι αποτελεί την «πηγή» της διατήρησης της νεότητας.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την έκθεση των οποίων το γονίδιο Lin28a είναι εκείνο που ευθύνεται για το γεγονός ότι στα παιδιά οι πληγές και τα τραύματα επουλώνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή το γονίδιο παρουσιάζει μεγαλύτερη δραστηριότητα στα έμβρυα και στα παιδιά, ενώ όσο περνά ο χρόνος η δράση του μειώνεται όλο και περισσότερο.

Αυτό ισχύει και στα ζώα και εξηγεί επίσης τον λόγο για τον οποίο ο μικροί σε ηλικία οργανισμοί αναρρώνουν ταχύτερα, καθώς και το γεγονός ότι κάποια από αυτά έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ξανά κάποια μέλη και όργανα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη δράση του γονιδίου σε ποντίκια, από τα οποία έλειπε ένα τμήμα του δέρματός τους και επίσης είχαν τραυματιστεί στα αυτιά. Όπως διαπιστώθηκε, το γονίδιο Lin28a πολλαπλασίασε την παραγωγή συγκεκριμένων μεταβολικών ενζύμων και επιτάχυνε τις σχετικές μεταβολικές διαδικασίες, οι οποίες στα έμβρυα πραγματοποιούνται ταχύτερα.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής George Daley στην έκθεση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, «ίσως όλο αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως το συγκεκριμένο γονίδιο θα αποτελέσει μέρος μιας θεραπείας που θα βοηθά τους ενηλίκους να αναρρώνουν εξίσου γρήγορα με τα παιδιά».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα φάρμακο που θα δρα με τον ίδιο τρόπο.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων περιλαμβάνει την αναζήτηση μιας μεθόδου που θα «ξυπνά» το γονίδιο Lin28a στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να αναρρώνουν πιο γρήγορα μετά από εγχειρίσεις.