Οι έντεκα αγαπημένες χώρες των οίκων αξιολόγησης

Ποιες χώρες εξακολουθούν να διατηρούν τα τρία “Α” από τους οίκους αξιολόγησης και ποιες εγκατέλειψαν το “κλειστό κλαμπ” των ισχυρών

 

Μόνον έντεκα χώρες στον κόσμο, οι 8 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, διατηρούν το “ιερό δισκοπότηρο” του τριπλού Α, του “άριστα” στη βαθμολογία των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s.

Από τις χώρες αυτές, η προοπτική των επτά χαρακτηρίζεται “σταθερή” όσον αφορά την κατάσταση του κρατικού χρέους τους, η οποία αξιολογήθηκε από τους τρεις οίκους:

οι χώρες αυτές είναι η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη.

Οι τέσσερις άλλες, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία, βλέπουν το τριπλό Α τους να απειλείται από μια “αρνητική” προοπτική, σύμφωνα με τουλάχιστον έναν από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Τα τρία τελευταία χρόνια, τέσσερις χώρες εγκατέλειψαν την πολύ κλειστή λέσχη των κρατών με την άριστη βαθμολογία:

– Γαλλία: ΑΑ στον S&P από σήμερα, Aa αρνητικό στον Moody’s από το Νοέμβριο 2012 και ΑΑ+ σταθερό στον Fitch από τον Ιούλιο 2013

– Αυστρία: ΑΑ+ στον S&P από τον Ιανουάριο 2013, Aaa αρνητικό στον Moody’s, AAA στον Fitch.

– ΗΠΑ: ΑΑ+ σταθερό στον S&P από το καλοκαίρι του 2011, ΑΑΑ στον Moody’s και στον Fitch.

– Ηνωμένο Βασίλειο: ΑΑΑ αρνητικό στον S&P, Aa1 σταθερό στον Moody’s από τον Φεβρουάριο του 2013, AA+ αρνητικό στον Fitch από τον Απρίλιο 2013.

Ακολουθεί η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες της G20 και της ΕΕ (οι βαθμολογίες που αναφέρονται είναι κατά σειράν αυτές που έχουν ανακοινωθεί από τον S&P, τον Moody’s και τον Fitch):

– Νότια Αφρική: Α- αρνητικό, Baa1 αρνητικό, BBB σταθερό.

– Σαουδική Αραβία: ΑΑ- θετικό, Aa3 σταθερό, AA- θετικό.

– Βέλγιο: ΑΑ αρνητικό, Aa3 αρνητικό, ΑΑ σταθερό.

– Βραζιλία: ΒΒΒ αρνητικό, Baa2 σταθερό, ΒΒΒ σταθερό.

– Κίνα: ΑΑ- σταθερό, Aa3 σταθερό, Α+ σταθερό.

– Νότια Κορέα: Α+ σταθερό, Aa3 σταθερό, ΑΑ- σταθερό.

– Ισπανία: ΒΒΒ- αρνητικό, Baa3 αρνητικό, ΒΒΒ σταθερό.

– Ινδία: ΒΒΒ- αρνητικό, Baa3 σταθερό, ΒΒΒ σταθερό.

– Ιταλία: ΒΒΒ αρνητικό, Baa2 αρνητικό, ΒΒΒ+ θετικό.

– Ιαπωνία: ΑΑ- αρνητικό, Aa3 σταθερό, Α+ αρνητικό.

– Μεξικό: ΒΒΒ θετικό, Baa1 σταθερό, ΒΒΒ+ σταθερό.

– Ρωσία: ΒΒΒ σταθερό, Baa1 σταθερό, ΒΒΒ σταθερό.

Κάτω από τη βαθμολογία ΒΒΒ- ή Baa3, οι χώρες θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστοι δανειζόμενοι, δηλαδή τα ομόλογα που εκδίδουν θεωρούνται κερδοσκοπική επένδυση από τουλάχιστον έναν εκ των οίκων αξιολόγησης.

Στην ευρωζώνη, αυτή είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας, καθώς και της Ιρλανδίας σύμφωνα με τον οίκο Moody’s (από τους δύο άλλους βαθμολογείται με BBB+).

Για την Ελλάδα, η άποψη των οίκων είναι γνωστή, καθώς αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές και η οικονομία της ζει με τεχνητές αναπνοές εδώ και τρία χρόνια. Τις αναπνοές αυτές τις έχει πληρώσει με τη θυσία χιλιάδων πολιτών της.