Χάρτης της Frontex: Οι 8 πύλες εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε.

Πώς και από ποιες “πύλες” εισέρχονται οι παράνομοι μετανάστες κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Δείτε τον χάρτη της Frontex (Pics)
Οι περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες μπήκαν στην Ευρώπη μέσω  ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία. Κύρια πύλη εισόδου, η χώρα μας με 37.220 παράνομους μετανάστες να ακολουθούν πορεία από την ανατολική Μεσόγειο

Ο χάρτης της εισροής μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο από τη στεριά, όσο και από τη θάλασσα, και κυρίως την ανατολική Μεσόγειο, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Frontex στην έκθεσή της Annual Risk Analysis 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στην ΕΕ παράνομα, καθότι αν και έχουν εισέλθει με έγκυρη βίζα, παραμένουν και μετά τη λήξη της. Πύλες εισόδου είναι ξηρά, θάλασσα αλλά και οι διεθνείς αερολιμένες.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα το “Έθνος” αλλά και σε αντίστοιχο infographic του CNN, οι περισσότεροι από τους μετανάστες εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω διεθνών αεροδρομίων.

 

Οι αριθμοί αποτυπώνουν το σύνολο των διελεύσεων στην Ευρώπη από όλες τις πιθανές διόδους, καθώς και τις τρεις πρώτες χώρες από τις οποίες προήλθαν οι παράνομοι μετανάστες.

 

Μέσω δυτικών Βαλκανίων

Συνολικός αριθμός παράνομων μεταναστών: 6.390 εκ των οποίων 1.670 από το Αφγανιστάν, 949 από Κόσοβο και 860 από το Πακιστάν.

Μέσω δυτικής Μεσογείου

Εισήλθαν 6.400, εκ των οποίων 2020 Αλγερινοί, 1.410 αδιευκρίνιστης εθνικότητας, 500 Μαροκινοί

Μέσω κεντρικής Μεσογείου

Εισήλθαν 10.380, εκ των οποίων 3.390 Σομαλοί, 2.240 Τυνήσιοι, 1.890 από την Ερυθραία

Από τα ανατολικά σύνορα (χερσαία διέλευση)

Εισήλθαν 1.600, εκ των οποίων 330 Γεωργιανοί, 260 Σομαλοί και 200 Αφγανοί

Κυκλική πορεία από Αλβανία και Ελλάδα

Εισήλθαν 5.500, εκ των οποίων 5.400 Αλβανοί, 40 Σκοπιανοί, 30 Κοσοβάροι

Πορεία ανατολικής Μεσογείου

Εισήλθαν 37.220, εκ των οποίων 9.560 Αφγανοί, 7.130 Σύροι και 4.600 από το Μπανγκλαντές

Μέσω Απούλια – Καλαβρίας

Εισήλθαν 4.770, εκ των οποίων 1.710 Αφγανοί, 1.160 Πακιστανοί και 500 από το Μπανγκλαντές

Από την Ανατολική Μεσόγειο η μεγαλύτερη εισροή

Ο θάνατος περισσότερων από 300 Αφρικανών επίδοξων μεταναστών σε ναυάγιο στη Λαμπεντούζα στις αρχές του Οκτωβρίου έφερε στο προσκήνιο την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Αλλά, αν και η τραγωδία στη Λαμπεντούζα, σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο, δεν ήταν αρκετή για να αποθαρρύνει τους μετανάστες, οι οποίοι συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου.

Η Frontex, η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, αναφέρει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που διαμένουν παράνομα στην Ευρώπη έχουν φτάσει με αεροπλάνο με έγκυρη ταξιδιωτική βίζα και απλά συνεχίζουν να διαμένουν και μετά τη λήξη της βίζας τους.

Αλλά η Frontex εκτιμά ότι τουλάχιστον 72.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει παρανόμως στην ΕΕ από ξηράς και θάλασσας το 2012, οπότε ο ακριβής αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Frontex “Annual Risk Analysis 2013”, το 51% των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη από ξηράς και θάλασσας ακολουθούν μία πορεία από την ανατολική Μεσόγειο, με αρκετούς να περνούν από την Ελλάδα, προτού συνεχίσουν στα δυτικά Βαλκάνια από τη στεριά ή μέσω ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία.

Ενώ οι αποκαλύψεις για την παράνομη διέλευση συνόρων παρουσιάζει πτώση στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου -μεταξύ Αφρικής και Ισπανίας- οι απόπειρες εισροών μεταναστών μέσω της περιοχής της κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, παρουσίασαν αύξηση το 2012, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς επιχειρούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προκειμένου να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

ΕΕ: Προς αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής

Οι θάνατοι εκατοντάδων παράνομων μεταναστών στις αρχές Οκτωβρίου έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, εξέδωσε ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα, καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν στη Frontex τις πηγές ώστε να ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα και επιχείρηση διάσωσης στην Μεσόγειο, από την Κύπρο έως την Ισπανία.

Παράλληλα, η ΕΕ τόνισε ότι εγκαθιστά ένα νέο σύστημα επιτήρησης των συνόρων και μία ομάδα κρούσης της Μεσογείου για εντείνει τις προσπάθειές της και το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να αναθεωρήσει την πολιτική ασύλου.

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα οι παρατηρητές δεν αναμένουν μείωση των πλοιαρίων με μετανάστες που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στις ακτές της νότιας Ευρώπης.

(Με πληροφορίες από το “Έθνος”, CNN)