«ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ»…

Οι δράστες του οικονομικού μπλακ άουτ: Harry Reid και John Boehner)

Οι δράστες του οικονομικού μπλακ άουτ: Harry Reid και John Boehner)

 

Έκλεισαν την Αμερική

έγραψε στο Twitter ο Μπάρακ Ομπάμα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Απίστευτο, όμως πέρα για πέρα αληθινό.

Ο κομματικός εγωισμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό δεν ξεπεράστηκε.

Η υπερδύναμη σύρθηκε σε αυτοπτώχευση.

Κήρυξε, παύση πληρωμών.

Κατέβασε, ρολά το αμερικανικό κράτος.

Άκουσον-άκουσον, εκτός από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας,

όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν.

 

Το οικονομικό μπλακ άουτ από κομματική αδιαλλαξία δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Συνέβη, τη διετία 1995-96 και κράτησε 21 ημέρες -ρεκόρ για την αμερικανική ιστορία.

Που οφείλεται, η θεσμική εμπλοκή;

Το αμερικανικό σύνταγμα δίνει απόλυτη εξουσία απόφασης στο Κογκρέσο για τον εθνικό προϋπολογισμό.

Και είναι το ΜΟΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ζήτημα που δεν έχει την ισχύ τελικής απόφασης ή βέτο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Βεβαίως, αυτό το ανήκουστο αδιέξοδο δεν θα συνέβαινε ποτέ αν οι Δημοκρατικοί κυριαρχούσαν σε Γερουσία και Βουλή.

Ελέγχοντας τη Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι βρήκαν την ευκαιρία να πλήξουν

τη δημοφιλή μεταρρύθμιση Ομπάμα για την Υγεία.

«Το έκαναν στ’ αλήθεια. Έκλεισαν τη χώρα.», έγραψε απελπισμένος στο Twitter ο Μπάρακ Ομπάμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

 

Ραγδαίες οι εξελίξεις που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Προχωράει ήδη η διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν από το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού δυναμικού.

Για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, από το Πεντάγωνο μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες οφείλουν να περιορίσουν αμέσως στο μίνιμουμ το προσωπικό τους. Οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και οι απαραίτητες υπηρεσίες θα εξαιρεθούν.

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε αργία έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μέχρι το Κογκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνει  κανονικά στην υπηρεσία του, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, το Κογκρέσο δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία για τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έτσι από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδος), με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, ξεκίνησε η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

«Το έκαναν στ΄αλήθεια!», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter λίγο πριν από τα μεσάνυκτα.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας (Obamacare), επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.

 

Πριν ωστόσο από τη σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Πολιτική θύελλα

Η μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον.

«Είναι ντροπή που οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εξελέγησαν για να εκπροσωπούν τη χώρα, καταλήγουν να εκπροσωπούν το Tea Party και του αναρχικούς», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρίντ.

«Βρισκόμαστε στο σημείο αυτό διότι ο πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας επεδίωκαν το αποτέλεσμα αυτό από την αρχή», έγραψε ο ρεπουμπλικανός Τεντ Πόου στο Twitter.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι η κοινή γνώμη θα επιρρίψει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη. Αυτοί «θα θεωρηθεί ότι μπλόκαραν και προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.