Γιούνκερ: Προσπάθησα να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

“Σταματήστε να μας παρουσιάζετε ως μια συμμορία άκαρδων συντηρητικών”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα. Αιχμές κατά της στάσης του Βορρά.

 

«Περιφρονητικό» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο πλούσιος Βορράς στις φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Γιούνκερ σημειώνει – σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Tijd – ότι επί της προεδρίας του στο Eurogroup «κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», ενώ αναφέρει πως «δεν επιδείχτηκε μεγάλη κοινωνική ευαισθησία τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης της».

«Μας κατηγορούν διαρκώς για το ότι ο ελληνικός πληθυσμός υποφέρει από την πολιτική μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αποσιωπάται ωστόσο ότι από τις 17 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης οι 12 είναι σοσιαλιστικές. Σταματήστε λοιπόν να μας παρουσιάζετε ως μια συμμορία άκαρδων συντηρητικών» προσθέτει.

«Έχουμε πράγματι μια δυσκολία στο να εξηγήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική. Ουδέποτε υποστηρίζουμε με ζήλο την ανάγκη στήριξης του ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα, ως πρόεδρος του Eurogroup, κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Τότε το σενάριο αυτό εμφανιζόταν αρκετά πιθανό.

Την περίοδο εκείνη διάβαζα μόνο για τα λάθη που συνόδευαν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Ουδέποτε διάβαζα για τα πλεονεκτήματα που παρέχει το ευρώ. Φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο τι θα είχε απογίνει η Ευρώπη π.χ την περίοδο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα. Χωρίς το ευρώ θα είχε δημιουργηθεί ένα μονεταριστικό χάος στην Ευρώπη» αναφέρει ο Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί επιπλέον χρήματα η Ελλάδα και αναδιάρθρωση του χρέους της, ο Γιούνκερ απαντά:

«To ΔΝΤ ζητούσε επιτακτικά λίγο καιρό πριν να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που η Ελλάδα επρόκειτο να χρειαστεί περισσότερα χρήματα. Το Eurogroup συμφώνησε απόλυτα με αυτή την προσέγγιση. Το να πούμε όμως ήδη από τώρα στους Έλληνες ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται να λάβουν εκ νέου χρήματα, δεν θα είναι το σωστό μήνυμα.

To να πούμε – από την άλλη μεριά – στην κοινή γνώμη των χωρών μας ότι δεν πρόκειται να πάει ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους Έλληνες, είναι αντιπαραγωγικό. Ως εκ τούτου, πρέπει να μιλήσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα μόνον από τη στιγμή που διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε».