Ύποπτος λογοκλοπής ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Για υποκλοπή στη διδακτορική του διατριβή, κατηγορείται ο πρώην υπουργός της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εντοπίστηκαν 500 σημεία που μοιάζουν με άλλες πηγές.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι ο τελευταίος από τους Γερμανούς πολιτικούς που είναι ύποπτος για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή.

Το περιοδικό Focus επικαλείται τον καθηγητή πανεπιστημίου Ούβε Κάμεντς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εντόπισε 500 σημεία ύποπτων «ομοιοτήτων» όταν συνέκρινε τη διδακτορική διατριβή που είχε καταθέσει ο Σταϊνμάγιερ το 1991 με περίπου 100 πηγές.

Ο Σταϊνμάγιερ, που είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και θα είναι ένας από τους έξι ηγέτες με τους οποίους θα συνομιλήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, χαρακτήρισε τις κατηγορίες παράλογες, σύμφωνα με το Focus.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ανοικτός στην επανεξέταση της διατριβής του από το πανεπιστήμιο στο οποίο την κατέθεσε.

Η Ανέτε Σαβάν, σύμμαχος της Μέρκελ, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο από τη θέση της υπουργού Παιδείας, αφού το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ της αφαίρεσε τον τίτλο του διδάκτορα εξαιτίας λογοκλοπής.

Δύο χρόνια νωρίτερα ο Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας για τον ίδιο λόγο.