Το εύρημα εξηγεί περιπτώσεις ανθρώπων που αρρωσταίνουν βαριά ή και πεθαίνουν ακόμα όταν χάνουν τον/την σύντροφο της ζωής τους.Αυτό συνέβη στην περίπτωση του διάσημου μουσικού Τζόνι Κας, ο οποίος πέθανε το 2003 από επιπλοκές του διαβήτη.
Ο Κας είχε χάσει τέσσερις μήνες νωρίτερα τη σύζυγό του Τζουν και οι συγγενείς του είχαν πει τότε ότι ο 71 ετών συνθέτης και τραγουδιστής δεν άντεξε τον θάνατό της.
Τώρα, ανοσολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες και κατάθλιψης που προκαλεί η μεγάλη στεναχώρια, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία ενός είδους λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία λέγονται ουδετερόφιλα.
Τα ουδετερόφιλα είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία.
Οι επιπτώσεις της στεναχώριας σε αυτά είναι πιο έντονες στους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Και αυτό, διότι μετά τα 65 ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει την ικανότητα να παράγει μία ορμόνη η οποία μπορεί να εξουδετερώσει αυτή την αρνητική επίδραση.
«Υπάρχουν πολλές περιγραφές ζευγαριών που ήταν παντρεμένα επί 30 ή 40 χρόνια και όταν πέθανε ο ένας, ο άλλος τον “ακολούθησε” πολύ σύντομα. Ως φαίνεται, υπάρχει βιολογική βάση σε τέτοιου είδους περιστατικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνετ Λορντ, καθηγήτρια Βιολογίας των Ανοσοκυττάρων και διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας της Υγιούς Γήρανσης του πανεπιστημίου.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν πεθαίνουν από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αλλά από “διαλυμένο” ανοσοποιητικό, που επιτρέπει την εκδήλωση πάρα πολύ σοβαρών λοιμώξεων».
Η μελέτη
Τα ευρήματα βασίζονται σε αναλύσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και των ορμονικών επιπέδων 48 υγιών εθελοντών ηλικίας 65 ετών και πάνω. Οι μισοί από αυτούς είχαν χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μέσα στο τελευταίο 12μηνο.
Η αντιβακτηριακή δράση των ουδετερόφιλων στους εθελοντές που πενθούσαν βρέθηκε σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με αυτήν στους υπόλοιπους εθελοντές.
Επιπλέον, όσοι πενθούσαν είχαν και σημαντικά αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστό ότι καταστέλλει τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων.
Τη δράση αυτή της κορτιζόλης καταστέλλει μία άλλη ορμόνη, η DHEA– και η αλληλεπίδραση των δύο ορμονών είναι που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά, ακόμα και σε περιόδους πένθους.
Ωστόσο, η παραγωγή της DHEA μειώνεται με την ηλικία. «Ένα άτομο ηλικίας 70 ετών, παράγει το 10-20% της ποσότητας της DHEA που παράγει ένας 30άρης», εξήγησε η δρ Λορντ.
«Η έλλειψή της όμως δίνει την ευκαιρία στην κορτιζόλη να εξουδετερώσει τα ουδετερόφιλα κύτταρα, με συνέπεια να αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη η μεγάλη στεναχώρια για τους ηλικιωμένους».
Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει ανακαλύψει ότι την ίδια ορμονική διαταραχή προκαλεί στους ηλικιωμένους και το κάταγμα του ισχίου, γεγονός που εξηγεί γιατί το περίπου 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών που παθαίνουν αυτό το κάταγμα, χάνουν μέσα σε ένα χρόνο τη ζωή τους.
Απλό τεστ αίματος θα δείχνει σε 3 λεπτά αν πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά
Οσο επίμονη είναι η προσπάθεια των επιστημόνων να δημιουργήσουν νέα φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν ανποτελεσματικά τις υπάρχουσες λοιμώξεις, άλλο τόσο επίμονη είναι και η προσπάθειά τους να μας πείσουν να…
μην παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Η πολυφαρμακεία και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχουν καταντήσει πραγματική μάστιγα, καθώς δημιουργεί νέες γενιές ανθεκτικών μικροβίων, μέσω συνεχών μεταλλάξεων, τα οποία καθιστούν ανίσχυρα τα υπάρχοντα σκευάσματα.
Ετσι, επιστήμονες σε ερευνητικό κέντρο του Κάρντιφ στη Βρετανία, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα απλούστατο και σχετικά ανώδυνο τεστ αίματος, το οποίο θα μπορεί να γίνει οπουδήποτε και μέσα σε λιγότερα από τρια λεπτά θα μπορεί να δείξει αν ένας ασθενής έχει ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη και κατ’ επέκταση αν πρέπει ή όχι να λάβει αντιβιοτικά φάρμακα.
Οπως πολλοί παθολόγοι συμβουλεύουν, ένα απλό κρύωμα δεν καταπολεμάται με αντιβιοτικά. Κι αυτό γιατί τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στα βακτήρια και δεν μπορούν να «εξοντώσουν» ιούς. Ωστόσο πολλοί ασθενείς πιέζουν τους γιατρούς για μια θεραπεία αντιβίωσης, ενώ πολύ συχνά καταφέρνουν να προμηθεύονται οι ίδιοι ένα αντιοβιοτικό από κάποιο γνωστό τους φαρμακοποιό.
Με την υπάρχουσα τεχνολογία, το είδος μιας λοίμωξης μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση αίματος η οποία δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε 2-3 ημέρες. Ωστόσο πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά πριν την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, κάτι που μπορεί να είναι τελικώς άχρηστο για τον ασθενή.
Η εξέταση που αναπτύχθηκε αναλύει αίμα που λαμβάνεται από το δάχτυλο ενός ασθενή και κάνει μετρήσεις της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο δείγμα. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης αυξάνονται όταν ο οργανισμός «μάχεται» με μια βακτηριακή λοίμωξη. Όταν ο οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει μια ιογενή λοίμωξη ενεργοποιείται άλλος μηχανισμός και τα επίπεδα της CRP διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Η εξέταση δεν χρειάζεται περισσότερα από τρία λεπτά για να δείξει τα επίπεδα της πρωτεΐνης.
Υπάρχουν βέβαια, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, θέματα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια της εξέτασης, καθώς τα επίπεδα της CRP εμφανίζουν επίσης αύξηση ως αποτέλεσμα φλεγμονής που οφείλεται σε αίτια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οι καρδιοπάθειες. Οπως ωστόσο εξηγεί ο δρ Νικ Φράνσις, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και ειδικός στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά «το τεστ αυτό αποτελεί μόνο έναν ‘οδηγό’. Δεν δείχνει κατηγορηματικά ότι ένας ασθενής έχει βακτηριακή λοίμωξη και ένας άλλος όχι. Παρέχει ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να ερμηνευτεί σωστά υπό το φως των υπολοίπων συμπτωμάτων του καθενός καθώς και του συνολικού ‘προφίλ κινδύνου’ που αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα, είναι πιθανότερο να χορηγηθούν αντιβιοτικά σε ένα ηλικιωμένο άτομο με διαβήτη παρά σε ένα νεαρό, υγιές άτομο, καθώς ο ηλικιωμένος ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών».
– See more at: http://exedra.gr/ygeia/item/10615-ena-aplo-test-aimatos-tha-deixnei-an-prepei-na-paroume-antiviotika-i-oxi#sthash.45PAseOZ.dpuf