Έξι ομογενείς στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικάνους

Ποιοι είναι οι Έλληνες ομογενείς που φιγουράρουν στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικάνους πολίτε.

 

 

Όχι ένας, όχι δύο, αλλά έξι αυτοδημιούργητοι ομογενείς, με περιουσία από 1,3 έως 4 δισ. δολάρια, είναι στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Πλουσιότερος Αμερικανός με ελληνικές ρίζες είναι, σύμφωνα με τη λίστα ο 69χρονος Τζον Πολ Ντεγιόρια, με Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα.

Είναι ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας προϊόντων περιποίησης μαλλιών John Paul Mitchell Systems και του αποστακτηρίου τεκίλας Patron Spirits. Είναι στην 110η θέση της λίστας και η περιουσία του ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια.

Το 1980 ο ίδιος δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Το όνειρο των δύο φίλων ήταν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό σύστημα μαλλιών με τρία προϊόντα (Σαμπουάν 1, Σαμπουάν 2 και Κοντίσιονερ).

Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και η εταιρία παράγει πάνω από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως Το 1989 ο Paul Mitchell πέθανε και την θέση του ως συνιδιοκτήτης έλαβε ο γιος του Άνγκους.

Συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εταιρία Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν προς 350 εκατομμύρια δολάρια το 2006.

Κατά 1 δισ.δολάρια αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο η περιουσία του πρόεδρου και ιδιοκτήτη της εταιρίας αθλητικών παπουτσιών New Balance, Τζιμ Ντέιβις, ο οποίος είναι στην 161η θέση της λίστας. Τα κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 17% και έφτασαν το 2012 τα 2,39 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η περιουσία του 70χρονου Τζιμ Ντέιβις και της οικογένειας του έφτασε τα 3,1 δισ. δολάρια.

Στην ίδια θέση με την ίδια ακριβώς περιουσία βρίσκεται και ο 65χρονος Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος πρόσφατα απέτυχε στην προσπάθεια του να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις δημοτικές εκλογές της Νέας Υόρκης. Ξεκινώντας από ένα μπακάλικο, έκτισε την αυτοκρατορία Red Apple Group, στην οποία ανήκουν τα σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης Gristides. Eπίσης, έχει επενδύσεις στους τομείς των κτηματομεσιτικών και του πετρελαίου.

Ο 76χρονος, Τζορτζ Αργυρός, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία και στην Ανδόρα επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, είναι στην 260η θέση της λίστας Forbes. Η περιουσία του ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και στηρίχθηκε στα κτηματομεσιτικά. Το Ίδρυμα Αργυρός ενισχύει οικονομικά, μεταξύ άλλων, νοσοκομεία και πανεπιστήμια

Ο 85χρονος Μάικλ Τζαχάρης δραστηριοποιείται στον τομέα των φαρμακευτικών εταιριών. Η περιουσία του ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στην 273η θέση της λίστας Forbes Τον Ιούνιο, το φιλανθρωπικό του ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 2 εκ. δολάρια για τις οικογένειες και τα παιδιά που πλήττονται από την κρίση στην Ελλάδα.

Στην 386η θέση βρίσκεται Ντιν Μιτρόπουλος, με περιουσία 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 67χρονος ασχολείται με επενδύσεις.

Πλουσιότερος Αμερικάνος παραμένει από το 1994 ο Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της Microsoft κατέκτησε και πάλι τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, ρίχνοντας από την κορυφή τον Μεξικάνο, Κάρλος Σλιμ.

Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί συγκεντρώνουν από κοινού περιουσία ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – από 1,7 τρισ. πέρσι – ποσό που συνιστά απόλυτο ρεκόρ. Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους οφείλεται στην άνοδο του χρηματιστηρίου και στην κινητικότητα στην αγορά ακινήτων.

Συνολικά 314 πολυεκατομμυριούχοι είδαν φέτος να αυξάνονται οι περιουσίες τους, 30 είναι φτωχότεροι σε σχέση με το 2012 ενώ μόνο 22 δεν είδαν καμία αλλαγή στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 48 γυναίκες και, για πρώτη φορά, στην 327η θέση, μια διαφυλική, η Τζένιφερ Πρίτσκερ, η κληρονόμος των ξενοδοχείων Hyatt που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως αντισυνταγματάρχης Τζέιμς Πρίτσκερ.

Οι 273 δισεκατομμυριούχοι είναι αυτοδημιούργητοι, 71 κληρονόμησαν την περιουσία τους και οι 56 κληρονόμησαν ένα μέρος και συνέχισαν να την αυξάνουν.

Πλουσιότερος Έλληνας ο Φιλάρετος Καλτσίδης

Στην 175η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, με περιουσία 6,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο Φιλάρετος Καλτσίδης ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στην Ρωσία.

Ο κ. Καλτσίδης διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και την ρωσική. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη Ρωσία και έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 38 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου. Είναι ο πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου, ενώ στη Ρωσία είναι μόλις ο 22ος πλουσιότερος.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)