Ηλιακό στεγνωτήριο ρούχων συρρικνώνει τους λογαριασμούς ρεύματος

 

Το πρώτο ηλιακό στεγνωτήριο ρούχων ανέπτυξε και παρουσίασε η εταιρεία οικιακών συσκευών Miele.

Πρόκειται για το μοντέλο T 881 EcoComfort, που συνδέεται με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, το οποίο με τη σειρά του είναι συνδεδεμένο με μια ηλιακή θερμική συστοιχία στέγης.

Το ηλιακό στεγνωτήριο T 881 EcoComfort είναι ενεργειακής κλάσης A+++ και θεωρείται ως και 80% πιο αποδοτικό συγκριτικά με τα συμβατικά στεγνωτήρια ρούχων.

Αυτό που καθιστά το μοντέλο μοναδικό είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί απευθείας την ενέργεια του ήλιου χωρίς να τη μετατρέψει πρώτα σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό γίνεται χάρη στην ηλιακή – θερμική συστοιχία στέγης που τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης με ζεστό νερό μέσω μιας χωριστής δεξαμενής αποθήκευσης.

Η συσκευή έχει ήδη υποβληθεί σε δοκιμές για να εξασφαλιστεί ότι έχει 20ετή διάρκεια ζωής, όπως διαφημίζει η Miele, και σύντομα θα περάσει στη φάση της παραγωγής.

Από τη στιγμή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια το ενεργειακό αποτύπωμα του T 881 EcoComfort είναι 60% χαμηλότερο από τα στεγνωτήρια θερμότητας και  80% χαμηλότερο από τα στεγνωτήρια συμπίεσης.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια που θα αγοράσει το νέο στεγνωτήριο θα κάνει απόσβεση σε επτά χρόνια χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις ΗΠΑ τα στεγνωτήρια ρούχων καταλαμβάνουν το 4% της ενεργειακής κατανάλωσης (43 δις. κιλοβατώρες) και παράγουν 32 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το ηλιακό στεγνωτήριο θεωρείται αρκετά σημαντικό επίτευγμα.