Εγχείρησαν καρκινοπαθή μέσω… υπνωτισμού

Μια γυναίκα στην Ιταλία υποβλήθηκε σε αναισθησία μέσω ύπνωσης πριν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του δέρματος, σ’ ένα εγχείρημα που χαιρετίζεται ως ορόσημο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Καρκινοπαθής υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού είχε προηγουμένως υποβληθεί σε αναισθησία μέσω ύπνωσης .Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην Πάντοβα από τον Ενρίκο Φέρο, καθηγητή Αναισθησιολογίας και Εντατικής Περίθαλψης στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής της βόρειας Ιταλίας. Χρειάσθηκε 10 λεπτά για να υπνωτίσει τη 42χρονη ασθενή και η επέμβαση διήρκεσε 20 λεπτά.

“Όταν η ασθενής αφυπνίσθηκε, δεν ανέφερε πόνο και πήρε αμέσως εξιτήριο”, έγραψε ο Φέρο σε άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση Anaesthesia.

“Η υπόθεσή μας επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης και καταδεικνύει ότι μπορεί να είναι πολύτιμη ως μοναδική μέθοδος αναισθησίας σε επιλεγμένες περιπτώσεις”, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της RAI, ο Φέρο εξήγησε τη μέθοδό του. “Συγκεντρώνεις την προσοχή του ασθενή σ’ ένα και μόνο πράγμα” ώστε να του αποσπάσεις την προσοχή από ο,τιδήποτε άλλο, του πόνου περιλαμβανομένου, δήλωσε.

Η ύπνωση δεν είναι πιθανό να λειτουργεί στο 10% ως 15% του πληθυσμού, διευκρίνισε. Ένα άλλο 10% ως 15% είναι “πολύ” ευαίσθητο σ’ αυτή, ενώ το υπόλοιπο του πληθυσμού έχει “μέση” ευαισθησία.

Η γυναίκα που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην Πάντοβα ανήκε στη “μεσαία” κατηγορία, δήλωσε ο Φέρο.