Για έξαρση των μικροκλοπών στα πολυκαταστήματα, την εγκληματικότητα της ανέχειας, μιλάει ο υπεύθυνος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας.
“Τι να λέμε, έχει πέσει πείνα στον κόσμο. Παλιότερα “έφευγαν” έτσι κυρίως καλλυντικά, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν γιατί ήταν ακριβά.
Σήμερα είναι τα τρόφιμα που γίνονται στόχος: γάλατα, γιαούρτια, μπισκότα. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα”, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, καταγράφονται κρούσματα κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων. Σχεδόν καθημερινά οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν συσκευασίες από σοκολάτες ή άλλα είδη στους διαδρόμους, σε γωνίες, πίσω από πάγκους.
“Τα ανοίγουν και τα τρώνε επιτόπου. Πεινάνε οι άνθρωποι, τι να κάνουν; Γι’ αυτό, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι τους δουν, κάνουν τα στραβά μάτια. Αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει”, σημειώνει.
Ανάλογη εικόνα δίνουν και πολλά άλλα σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. “Ένας είχε ανοίξει μια συσκευασία τυρί για τοστ και το έτρωγε βιαστικά. Τον είδα, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση”, διηγείται άνδρας της υπηρεσίας σεκιούριτι ενός καταστήματος.
Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα ‘συνελήφθη” να αρπάζει ένα μπουκάλι λάδι από το ειδικό καλάθι όπου συγκεντρώνονταν. Όπως λένε οι υπάλληλοι των καταστημάτων, δεν υπάρχει διαχωρισμός στην πείνα. Τα κρούσματα αφορούν εξίσου Έλληνες και αλλοδαπούς.
Σε κάθε περίπτωση, σπάνια καλείται η αστυνομία. “Αν δούμε κάποιον να κλέβει, του αφαιρούμε το προϊόν και τον αφήνουμε να φύγει”, λέει η υπεύθυνη άλλου καταστήματος.
“Για ποιο λόγο να πάρουμε την αστυνομία;” Πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου, ωστόσο συχνά τα περιστατικά αυτά λύνονται “εκ των έσω”, χωρίς εμπλοκή των Αρχών.
Μόνο εάν πρόκειται για αντικείμενο μεγαλύτερης αξίας καλείται η αστυνομία, αναφέρουν χαρακτηριστικά. “Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα κρούσματα σχετίζονται με την ανάγκη επιβίωσης. Παίρνουν ένα κρουασάν, κάτι που καταναλώνεται γρήγορα”.
Σημειώνεται ότι οι μικροκλοπές διώκονται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Σύμφωνα με το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα, αν η κλοπή ή η υπεξαίρεση έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.
Με λίγα λόγια, εάν πρόκειται για τρόφιμο μικρής αξίας, το οποίο καταναλωθεί επιτόπου και επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης, ο δράστης δεν τιμωρείται.
Περισσότερο ευάλωτα στις μικροκλοπές είναι, φυσικά, τα μεγάλα καταστήματα, όπου παρά τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, ο έλεγχος είναι δύσκολος.
Πέραν εκείνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, σε αυτούς τους χώρους δρουν και “κανονικοί” παραβάτες που συνεχώς εφευρίσκουν νέες μεθόδους αφαίρεσης ειδών από τα ράφια (πονοκέφαλο, για παράδειγμα, προκαλεί στους υπευθύνους των καταστημάτων η τοποθέτηση σε συσκευασίες γάλακτος ή χυμών άλλων μικροαντικειμένων, μέθοδος γνωστή ως «milkshake»).
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (ECR Hellas), το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με το κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, οι απώλειες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανέρχονται στο 2,1% των πωλήσεων, με έντονα αυξητική τάση.
Τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπών είναι το λάδι, το μέλι, ο καφές, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα ξυριστικά, τα ζαχαρώδη (τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.), τα καλλυντικά, οι μπαταρίες και τα τρόφιμα (τυριά κ.λπ).
Αντιμέτωποι με το πρόβλημα των μικροκλοπών είναι και οι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ. «Υπάρχει έξαρση, αν και σ’ εμάς, όποιος θέλει να ελέγχει το κατάστημά του, μπορεί», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στο Παγκράτι.
“Το θέμα είναι ότι οι υπάλληλοι πια δεν θα ρισκάρουν επ’ ουδενί τη σωματική τους ακεραιότητα για να σταματήσουν μια κλοπή. Δεν στενοχωριούνται πολύ και είναι κατανοητό στην εποχή που ζούμε”.
Σε άλλα καταστήματα οι κλοπές μειώθηκαν, όπως μειώθηκε και ο τζίρος. “Έπεσε η δουλειά, έπεσαν και οι κλοπές”, υποστηρίζει ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στους Αμπελοκήπους. “Άντε να μπει κανένας ξένος να πάρει (σ.σ. εννοεί κλέψει) κάνα ποτό, άντε να μπει κανένας Έλληνας να πάρει κάνα κουτί ζυμαρικά”.
Πηγή: Καθημερινή