Στουρνάρας: Περίπου 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες

Εφ’όλης της ύλης μίλησε σε πρωινή εκπομπή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Τι είπε για την συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά

 

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Μέγκα, τονίζοντας πως “οι απόψεις μας με τις ΗΠΑ συμπίπτουν και πως η λιτότητα δεν αποτελεί μονόδρομο”.

“Πρέπει να πείσουμε τον ευρωπαϊκό Βορρά”, τόνισε και προσέθεσε πως “δεν βλέπω μεγάλες συγκρούσεις ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο”.

“Λάβαμε τη στήριξη που επιθυμούσαμε από τις ΗΠΑ”, είπε και υπογράμμισε πως “δεν θα ρισκάριζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τέτοια δήλωση στήριξης της Ελλάδας αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά”.

 

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι καταθέσεις να επιστρέψουν στις τράπεζες. “Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Περίπου 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε μπαούλα, μαξιλάρια και σε… στρώματα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις δεν θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά”, είπε και τόνισε πως “δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων. Όσα ακούγονται για «bail in» δεν ισχύουν”.

Σημείωσε δε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014, ενώ αναφερθείς στο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, είπε: “Δύσκολα βλέπω ουσιαστικό περιθώριο για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί τότε θα ανοίξει παράθυρο για λαθρεμπόριο”

Για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι κάτω του 5% το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο, ενώ είπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης του 2014 θα είναι από  -0,7% έως 0,7%. “Ισχύει η δήλωσή μου για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014”, είπε.

“Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, συνέχισε, ενώ αναφερθείς στις απολύσεις, είπε πως θα είναι ένα προς ένα.

“Δεκαπέντε χιλιάδες υπάλληλοι θα φύγουν, 15.000 νέοι υπάλληλοι θα προσληφθούν. Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημοσίου τομέα”, είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν προβλέπεται νέα μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Για τα περί δημοσιονομικού κενού επανέλαβε ότι για το 2013-2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ για το κενό του 2015-2016 είπε αν υπάρξει κενό, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί με οριζόντια μέτρα.

“Αν πάμε καλά φέτος και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα πιστεύω ότι οι μισάνοιχτες πόρτες θα ανοίξουν τελείως”, είπε.

“Η μάχη της φοροδιαφυγής δεν κερδίζεται χωρίς ελέγχους”, προσέθεσε, ενώ σχετικά με το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

“Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup, ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά”, είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, είπε πως δεν θα υπάρξει καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ κατέληξε πως δεν αναμένει κάποιο…ατύχημα που θα οδηγήσει σε εκλογές.