Παγκόσμιος «συναγερμός» για την Αλ Κάιντα

Παγκόσμιος «συναγερμός» για την Αλ Κάιντα

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για ενδεχόμενο «χτύπημα» της Αλ Κάιντα, την ώρα που έχουν αναρτηθεί δύο απειλητικά μηνύματα του ηγέτη της μέσα σε μία εβδομάδα. Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία κλείνουν και αυτές με τη σειρά τους πρεσβείες στην Μέση Ανατολή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και σε πρεσβείες εντός Ευρώπης.

Ήδη από την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι σήμερα θα παραμείνουν κλειστές 22 πρεσβείες και προξενεία της χώρας σε χώρες της Μέσης Ανατολή και της βόρειας Αφρικής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε μία τέτοια κίνηση, σημαίνει ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους. Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι σήμερα λήγει το Ραμαζάνι.

«Καλώ κάθε Μουσουλμάνο σε κάθε γωνιά του κόσμου να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τα εγκλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον των Μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Μάλι, παντού», ανέφερε την Τετάρτη στο μήνυμα του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι, ενώ χθες επανήλθε και με νέο ηχογραφημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Αίγυπτο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συνεργάστηκαν με τον στρατό, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. «Οι Σταυροφόροι, ο λαός και ο στρατός της Αιγύπτου συμφώνησαν και χάρη στα χρήματα από τον Περσικό Κόλπο ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου, ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία των αμερικανών πολιτών που πραγματοποιούν ταξίδια αυτές τις ημέρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την εθνική υπηρεσία ασφαλείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Αμερικανών, ενώ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ο Ομπάμα θα συνεχίσει να ενημερώνεται τακτικά» για τις εξελίξεις.

Κλειστές θα είναι την Κυριακή και τη Δευτέρα οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας στην Υεμένη, για λόγους ασφαλείας. Οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή και θεωρούν πως οι απειλές είναι «υπολογίσιμες».

Πηγή: real.gr