Γιατί το σαπούνι βοηθά τα παιδιά να ψηλώσουν

 

 

Η πρόσβαση στο καθαρό νερό και το σαπούνι δεν βελτιώνει μόνο την υγιεινή αλλά ενισχύει και την ανάπτυξη στα μικρά παιδιά.

Αυτό προέκυψε από έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση WaterAid, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα 14 ξεχωριστών μελετών με τη συμμετοχή 10.000 παιδιών.

Οι μελέτες διενεργήθηκαν στο Μπαγκλαντές, την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, τη Χιλή, τη Γουατεμάλα, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Νότιο Αφρική, την Κένυα και την Καμπότζη.

Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, υγιεινή και υπηρεσίες υγείας μπορεί να μειώσει τους θανάτους από διάρροια ή λοιμώξεις, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το καθαρό νερό και το σαπούνι συμβάλλουν στην καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών.

Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που έχουν πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής είναι ψηλότερα κατά πέντε εκατοστά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δρ. Alan Dangour, επικεφαλής της έρευνας, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν ένα παιδί πίνει βρώμικο νερό υποφέρει από διάρροια και δεν μεγαλώνει σωστά γιατί αρρωσταίνει κατ’ επανάληψη στα πρώτα χρόνια της ζωής του, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι βασικές τακτικές για τη διατήρηση της καλής υγιεινής θα μπορούσαν να προσθέσουν μισό εκατοστό σε ένα πεντάχρονο παιδί και να εμποδίσουν την ανακοπή της ανάπτυξης, μια κατάσταση που επηρεάζει 165 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.
econews