Ένα τεχνητό ανθρώπινο αυτί από ιστούς ζώων ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν ασθενείς που έχασαν τα αυτιά τους μετά από ατύχημα, ή έχουν πρόβλημα δυσμορφίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, οι ερευνητές καλλιέργησαν ιστούς αγελάδων και προβάτων σε ένα εύκαμπτο πλαίσιο από σύρμα τιτανίου, που έχει το τρισδιάστατο σχήμα ενός πραγματικού αυτιού.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες εμφύτευσαν το τεχνητό αυτί σε έναν ποντικό, του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα είχε κατασταλεί, ώστε το συνθετικό όργανο να μπορέσει να αναπτυχθεί.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, θεωρητικά είναι δυνατό να καλλιεργηθούν αρκετά κύτταρα, τουλάχιστον σε ζώα, ώστε να αναπτυχθεί ένα αυτί κανονικού μεγέθους.
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι οι κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου σε ανθρώπους, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο σε πέντε χρόνια.
Η έρευνα θεωρείται πολύ σημαντική γιατί αφενός οι επιστήμονες κατάφεραν να διατηρήσουν το σχήμα του αυτιού 12 εβδομάδες μετά την εμφύτευσή του στο ποντίκι αφετέρου πέτυχαν τη φυσική ευελιξία του χόνδρου, ο οποίος ήταν αρκετά ανθεκτικός και εύκαμπτος.