Μια χαρά και χίλιες… λύπες για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν πρόλαβε να ανασάνει με τη μικρή ανάκαμψη που κατέγραψε σε τελευταία δημοσκόπηση και τώρα πάλι βυθίζεται στο άγχος της εξουσίας.
Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ, όπως πρόσφατα καταγράφηκε, ήταν η μία αιτία για να χαμογελάσουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Η άλλη ήταν η πτώση της ΔΗΜΑΡ, καθώς στο κόμμα εκτιμούν πως εν τέλει έπεισε η απόφασή τους να εμπλακούν ξεκάθαρα πια στη διακυβέρνηση και να μην κρύβονται πίσω από τη συνεργασία. Από την άλλη, όμως, ο δρόμος για το άλλοτε κραταιό κίνημα είναι μακρύς μέχρι να πετύχουν το πολυπόθητο διψήφιο ποσοστό που θα τους επιτρέψει να ελπίζουν και σε υπό όρους επιστροφή στην εξουσία.
Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να ηγείται πλέον της κούρσας, είναι η πόλωση που θα επιχειρηθεί λίγο πριν από τις κάλπες. Θεωρούν βέβαιο πως η Ν.Δ. μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την πρωτιά και κατά συνέπεια το δώρο των 50 εδρών θα διεκδικήσει ζωτικό χώρο στο κέντρο, ζημιώνοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ.
Στην αναζήτηση τρόπου αντίδρασης, τα «πράσινα» στελέχη σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ο δημοσκοπικός αέρας είθισται να δίνει προβάδισμα, οπότε σε περίπτωση πόλωσης θεωρείται δεδομένο πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα κινηθούν είτε δεξιά προς τη Ν.Δ., είτε λίγο πιο αριστερά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στα δύο δηλαδή κόμματα με αξιώσεις εξουσίας. Αυτό όμως καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά.
Μια λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι εκείνη της συνεργασίας με οποιοδήποτε κόστος. Με τις πόρτες της ΔΗΜΑΡ να παραμένουν προς το παρόν ερμητικά κλειστές, οι πλέον τολμηροί προτείνουν συζητήσεις με τη Ν.Δ. στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με κάποια προγραμματική συμφωνία. Μόνο που μια τέτοια εξέλιξη θα δικαίωνε όσους υποστηρίζουν πως τα δύο κόμματα είναι ίδια και θα καταδίκαζε οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα «ανεξαρτητοποίησης». Επιπλέον, καταγράφεται και απροθυμία στελεχών να υποστηρίξουν πολιτικά αυτή την επιλογή.
Προς το παρόν, οι συζητήσεις αυτές μπαίνουν στο περιθώριο και στο ΠΑΣΟΚ κοιτάζουν πώς θα μπορέσουν να κερδίσουν σε επίπεδο εντυπώσεων. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η εξέλιξη με τον ΦΠΑ 13% πιστώνεται στο κίνημα. Το βάρος πλέον πέφτει στον σχεδιασμό ανάλογων πρωτοβουλιών που να δείξουν πως η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν γίνεται για τις καρέκλες αλλά για επί της ουσίας έργο και παρεμβάσεις.
Εσωκομματικά
Οι λύπες του ΠΑΣΟΚ οφείλονται και σε εσωκομματικά προβλήματα. Το ζήτημα Κουκουλόπουλου παραμένει ανοιχτό, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει εν καιρώ έστω να απαντήσει στην πρόκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου να καταψηφίσει άρθρο νομοσχεδίου. Αν και η καταψήφιση φέρεται να ήταν σε γνώση του προέδρου του κόμματος, παρ’ όλα αυτά εκφράζονται φόβοι πως, αν δεν παρέμβει, το φαινόμενο θα επαναληφθεί από άλλα στελέχη με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η παρέμβασή του θα πρέπει να ακουμπά και τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κινείται ανεξάρτητα χωρίς να υπολογίζει στο κομματικό κόστος.
Τόνωση…
Θετικά από την άλλη εκτιμάται ότι θα επιδράσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων και της βάσης του κόμματος η μετακόμιση στα πάτρια εδάφη της Χαρ. Τρικούπη. Αν και αυτή αποφασίστηκε για οικονομικούς λόγους, ο χώρος είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον Ανδρέα Παπανδρέου (για αυτό άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να μετακομίσει) και ελπίζουν στο κόμμα ότι θα αγγίξει ευαίσθητες χορδές. Σύμφωνα με το… χωροταξικό σχέδιο, στη Χαρ. Τρικούπη:
# Στον 1ο όροφο θα εγκατασταθεί όλο ο τομέας Επικοινωνίας και τα γραφεία του επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας Δημήτρη Καρύδη και του εκπροσώπου Τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
# Στον 2ο όροφο θα λειτουργούν κάποιες υπηρεσίες του κόμματος.
# Στον 3ο όροφο ο τομέας Οργανωτικού με επικεφαλής τον Λευτέρη Κατσικαρέλη.
# Στον 4ο όροφο οι διοικητικές υπηρεσίες του κόμματος και το γραφείο του γενικού διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη.
# Στον 5ο όροφο θα βρίσκεται το γραφείο του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και η αίθουσα συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου.
# Στον 6ο όροφο, τέλος, θα είναι το γραφείο του προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο είναι το μόνο μέχρι στιγμής που μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.
Νέος «σοσιαλιστής» ζητά ποσοστά
Μέχρι στιγμής κορυφαία και επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ιδρύσει κόμματα ή κινήσεις, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Λούκα Κατσέλη, άλλοι ιδιωτεύουν δημοσιολογούντες όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, άλλοι εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΔΗΜ.ΑΡ. και άλλοι προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες για την ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας (φωτ.), ο οποίος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και κείμενο Ιδρυτικής Διακήρυξης, στην οποία αφού ασκεί δριμεία κριτική στις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές, στηλιτεύει τις «αισιόδοξες» θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί «μετα-μνημονιακής εποχής». Χαρακτηριστικά τονίζει ότι «η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και στο κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, που θα ανακτήσει την πολιτική ισοτιμία της χώρας, που θα απαλλάξει τον τόπο και την Ε.Ε. από το ΔΝΤ και θα συμβάλει στη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού νομισματικού μηχανισμού, μιας κοινής τραπεζικής αρχής και μιας κοινά αποδεκτής δημοσιονομικής πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε.».
Αν και στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν ανούσια την όλη προσπάθεια, το γεγονός και μόνο ότι ένα ακόμα στέλεχός τους επιχειρεί να ψαρέψει από την ίδια δεξαμενή προκαλεί ανησυχία.